Hazelnoten komen vooral uit Italië en Turkije. Hazelnoten zijn de vruchten van de sierlijke, laagblijvende hazelaar. die in streken met een vochtig, gematigd klimaat groeit. Meer dan 5000 jaar oude chinese manuscripten die het begin van de landbouw beschrijven maken al melding van hazelnoten. ook de grieken en Romeinen kende de hazelnoot als voedingsmiddel. Maar waardeerden hem vooral vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten hazelnoten.
Hazelnoten zijn rond of langwerpig. Het zijn droge vruchten die in groepjes van 2 of 3 noten bij elkaar groeien Iedere noot is volledig of gedeeltelijk door een bladachtig omhulsel bedekt dat eerst moet worden verwijdert om de noot te kunnen krakken. De geelachtige kern in de schil, waarvan de hardheid per soort varieert is door een bruin vliesje omgeven. Hazelnoten worden worden geraapt als ze volledig rijp op de grond vallen. vervolgens worden ze gewassen gedroogd en van hun schil ontdaan. Met een doek wrijft men het bruine vlies van de geroosterde hazelnoten dit gaat het beste als ze nog warm zijn.
Kooptips
Hazelnoten worden met of zonder schil, met of zonder vlies, in hun geheel of gemalen, geroosterd of gezouten verkocht. Verse hazelnoten moeten een gave schil hebben. gelepelde hazelnoten blijven luchtdicht verpakt het verst.
Bewaren
Verse hazelnoten zijn vooral als ze gepeld zijn heel bederfelijk en moeten daarom zo snel mogelijk worden gebruikt. Ze bevatten niet zoveel vet als pecan, para, of macadamianoten. Koel en droog bewaard en beschermd tegen ongedierte blijven ongepelde hazelnoten bij kamertemperatuur ongeveer 1 maand goed. Gepelde hazelnoten zijn in de koelkast 3 tot 4 maanden. ingevroren ongeveer 1 jaar.
Energie | |
---|---|
Energiewaarde in kJ | 2959 kJ |
Energiewaarde in kcal | 717 kcal |
Vet | |
Vet totaal | 69,0 g |
Vetzuur | |
Vetzuren verzadigd | 4,9 g |
Vetzuren trans | 0,0 g |
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 53,4 g |
Vetzuren meervoudig onverzadigd | 7,3 g |
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 0,1 g |
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 7,1 g |
Linolzuur | 7,1 g |
ALA | 0,13 g |
EPA | 0,00 g |
DHA | 0,00 g |
Vezel | |
Voedingsvezel | 8,2 g |
Eiwit | |
---|---|
Eiwit plantaardig | 14 g |
Eiwit totaal | 14 g |
Vitamines | |
Alfa-caroteen | 3 µg |
Beta-caroteen | 11 µg |
Beta-cryptoxanthine | 0 µg |
Folaat equivalenten | 72,0 µg |
Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
Nicotinezuur | 2,0 mg |
Retinol act equivalent | 1 µg |
Vitamine B1 | 0,40 mg |
Vitamine B12 | 0,00 µg |
Vitamine B2 | 0,07 mg |
Vitamine B6 | 0,250 mg |
Vitamine C | 6 mg |
Vitamine D | 0,0 µg |
Vitamine E | 25,0 mg |
Overigen | |
Alcohol | 0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Water | 6 g |
Koolhydraten | |
---|---|
Koolhydraten | 6,0 g |
Polyolen | 0,00 g |
Mono- en disacchariden | 5,0 g |
Polysacchariden | 1,0 g |
Natrium/zout | |
Natrium | 0,002 g |
Zout | 0,005 g |
Mineralen | |
Calcium | 200 mg |
Fosfor | 300 mg |
IJzer | 3,0 mg |
Jodium | 17 µg |
Kalium | 600 mg |
Koper | 1,23 mg |
Magnesium | 154 mg |
Selenium | 2 µg |
Zink | 2,10 mg |