menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2022
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Productinformatie » Delicatessen algemeen » HAZELNOTEN

HAZELNOTEN

Geplaatst op: 24 november 2015

Hazelnoten komen vooral uit Italië en Turkije. Hazelnoten zijn de vruchten van de sierlijke, laagblijvende hazelaar. die in streken met een vochtig, gematigd klimaat groeit. Meer dan 5000 jaar oude chinese manuscripten die het begin van de landbouw beschrijven maken al melding van hazelnoten. ook de grieken en Romeinen kende de hazelnoot als voedingsmiddel. Maar waardeerden hem vooral vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten hazelnoten. 

Hazelnoten

Hazelnoten

 Hazelnoten zijn rond of langwerpig. Het zijn droge vruchten die in groepjes van 2 of 3 noten bij elkaar groeien Iedere noot is volledig of gedeeltelijk door een bladachtig omhulsel bedekt dat eerst moet worden verwijdert om de noot te kunnen krakken.  De geelachtige kern in de schil, waarvan de hardheid per soort varieert is door een bruin vliesje omgeven. Hazelnoten worden worden geraapt als ze volledig rijp op de grond vallen. vervolgens worden ze gewassen gedroogd en van hun schil ontdaan. Met een doek wrijft men het bruine vlies van de geroosterde hazelnoten dit gaat het beste als ze nog warm zijn. 

Kooptips

Hazelnoten worden met of zonder schil, met of zonder vlies, in hun geheel of gemalen, geroosterd of gezouten verkocht. Verse hazelnoten moeten een gave schil hebben. gelepelde hazelnoten blijven luchtdicht verpakt het verst. 

Bewaren

Verse hazelnoten zijn vooral als ze gepeld zijn heel bederfelijk en moeten daarom zo snel mogelijk worden gebruikt. Ze bevatten niet zoveel vet als pecan, para, of macadamianoten. Koel en droog bewaard en beschermd tegen ongedierte blijven ongepelde hazelnoten bij kamertemperatuur ongeveer 1 maand goed. Gepelde hazelnoten zijn in de koelkast 3 tot 4 maanden. ingevroren ongeveer 1 jaar. 

Hazelnoot souffle
Kletskoppen hazelnoot en kaneel
roepoek truffel, tarbot, lagoustine, aardpeer, hazelnootpoeder, crosne, witlof marmelade, gastropedia
Kroepoek truffel, tarbot, lagoustine, aardpeer, hazelnootpoeder, crosne, witlof marmelade

 
Voedingswaarden
 
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ 2959 kJ
Energiewaarde in kcal 717 kcal
Vet
Vet totaal 69,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd 4,9 g
Vetzuren trans 0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis 53,4 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd 7,3 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis 0,1 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis 7,1 g
Linolzuur 7,1 g
ALA 0,13 g
EPA 0,00 g
DHA 0,00 g
Vezel
Voedingsvezel 8,2 g
Eiwit
Eiwit plantaardig 14 g
Eiwit totaal 14 g
Vitamines
Alfa-caroteen 3 µg
Beta-caroteen 11 µg
Beta-cryptoxanthine 0 µg
Folaat equivalenten 72,0 µg
Foliumzuur toegevoegd 0,0 µg
Nicotinezuur 2,0 mg
Retinol act equivalent 1 µg
Vitamine B1 0,40 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B6 0,250 mg
Vitamine C 6 mg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 25,0 mg
Overigen
Alcohol 0 g
Cholesterol 0,0 mg
Water 6 g
Koolhydraten
Koolhydraten 6,0 g
Polyolen 0,00 g
Mono- en disacchariden 5,0 g
Polysacchariden 1,0 g
Natrium/zout
Natrium 0,002 g
Zout 0,005 g
Mineralen
Calcium 200 mg
Fosfor 300 mg
IJzer 3,0 mg
Jodium 17 µg
Kalium 600 mg
Koper 1,23 mg
Magnesium 154 mg
Selenium 2 µg
Zink 2,10 mg
   
   
 
Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2022  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2022
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact