Er zijn meer dan 50 soorten herten op de wereld, waaronder het damhert en het edelhert. Hertenvlees is mager, zacht en makkelijk en snel te bereiden. Hertenvlees past uitstekend in het moderne voedingspatroon en is uitermate geschikt voor mensen met een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet. Hertenvlees heeft een zeer laag vetgehalte en bevat veel ijzer, belangrijke eiwitten en omega 3 vetzuren. Het vlees heeft een donkerrode kleur. Door het rantsoen met als basis gras heeft ons hertenvlees andere kwaliteiten dan de “wilde” variant, waarvan de smaak van nature veel sterker en heftiger is. Het vlees is erg mals en licht verteerbaar.
Op deze link ziet u het jachtseizoen van o.a. hert.
Let op! Trichinella spiralis is een parasiet die in rauw vlees kan voorkomen. Met name van dieren die in het wild leven, zoals wilde zwijnen, herten enz. Infecties door deze parasiet komen in Nederland nauwelijks voor, maar in het buitenland meer. Met name in Oost-Europa bestaat de kans om geïnfecteerd te raken. Daardoor kan je de ziekte trichinose of trichinellose oplopen. Het is belangrijk om op te letten dat vlees door en door gaar is. |