Een slager had een mislukte partij gekookte worst doordat ze te heet (100˚C) gegaard waren (thermosstaat was kapot!) Bij alle worsten was de darm gesprongen. Verder had de worst een prima smaak, zij het dat door het openspringen van de darm iets zout- en kruidensmaak verloren waren gegaan. De slager pelde de hele darm van de worst, deed daar nog wat kruiden met zout omheen en grilde de worst kort ± 15 minuten af op 180 ˚C. Hierdoor kreeg het een lichte grillsmaak. Volgens zeggen heette het eerste product dan ook gegrilde kookworst. In de tijd is dit gewoon grillworst gaan heten en is dit product een van de visitekaartjes van de kwalitatief goed slagers geworden.
Grillworst wordt gemaakt van varkensvlees. Het bestaat uit een combinatie van varkensvlees en spek. Het is een echte Hollandse klassieker. Ze zeggen ook wel ‘Aan de grillworst kun je de kwaliteit van de slager zien’. We begonnen in Nederland met de klassieker 100% vlees. Toen kwam de variatie met kaas erbij en dat is tegenwoordig 70% van de grillworstomzet. En steeds vaker zie je smaken met saté, kipgrillworst en zelfs Italiaanse of Indische grillworst.
De buitenkant is doorgaans sterk gekruid. Na het koken gaat de grillworst in de oven of zoals u op het filmpje hieronder ziet op de BBQ.
Paul van Trigt is worst- en vleeswarendeskundige. Vanuit deze professie is hij regelmatig jury en arbiter bij vak wedstrijden en product keuringen van worst, vleeswaren en traiteurproducten. Tevens is hij werkzaam als auteur, adviseur, voorlichter, gastdocent en productontwikkelaar. |