High Tea is een onjuiste, maar in Nederland veel gebruikte benaming voor de Engelse afternoon tea. De Engelse betekenis van high tea is een eenvoudige maaltijd ‘s avonds met brood en koud vlees of restjes van de (warme) lunch. Afternoon tea noemt men het uitgebreide theedrinken tussen vier en vijf, met een keur aan sandwiches met kip, ham, ei, zalm en vooral komkommer, verschillende soorten cake, scones met clotted cream en aardbeienjam en koekjes.
Een sandwich, twee sneetjes wit brood met beleg, zijn genoemd naar John Montagu, in de 19e eeuw Earl of Sandwich in Kent in Engeland. Hij wilde een makkelijke snack, die hij in één hand kon houden, zodat hij niet met zijn andere bezigheden hoefde de stoppen (voornamelijk gokken…). |
Het was de Hertogin van Bedford die in 1840 voor het eerst een afternoon tea liet serveren om de vervelende uurtjes tussen lunch en diner op te vullen. Het werd al gauw een succes bij de hogere kringen, de dames kleedden zich ervoor in speciale elegante tea gowns. Wereldberoemd is de afternoon tea in de Palm Court van het Londense Ritz Hotel.
Een van de hoofdrolspelers van de high tea is de scone. Die blijkt verrassend makkelijk zelf te maken, zoals Cees Holtkamp en zijn kleindochter Stella laten zien.