Ook wel Trompette de mort genoemd. Groeit tussen afgevallen bladeren in loofbos, van de late zomer tot de late herfst. Het uiterlijk van de paddenstoel is niet erg aantrekkelijk. De trompet des doods is een geheel zwarte paddenstoel. Doorsnee hoed 2-9 cm, buis- of trechtervormig met een open, holle, vaak ingescheurde bovenzijde. Vlees dun en taai, in kleur variërend van donkerbruin tot zwart. Buitenzijde heeft nauwelijks plooien; het vlees is grijs tot zwart. De sporee is wit. In de koelkast zijn de Doodstrompetten enkele dagen houdbaar. Ze kunnen ook worden ingevroren.
Het is een eetbare paddenstoel, in de vorm van een hoorn des overvloeds, zoals cantharellen. De trompet des doods wordt zelfs bijzonder gewaardeerd om zijn verfijnde smaak. Het is een genot voor liefhebbers van omeletten met champignons of risotto’s. In de koelkast zijn de trompetten 2 tot 3 dagen houdbaar. Voordat ze worden bereid, moeten ze in tweeën worden gedeeld en worden afgespoeld om het zand te verwijderen.
Met zorg drogen
Deze paddenstoel kan je goed drogen mits ze luchtgedroogd worden in speciale droogkasten. Door deze methode blijven de smaak-, kleur- en geurstoffen (maar ook de textuur) zeer goed behouden. Hierdoor heb je relatief weinig nodig om heel veel smaak te krijgen.
Waarom worden ze doodstrompetten genoemd? Simpelweg omdat ze zwart zijn en rond Allerheiligen verschijnen. En ja, dat was alles wat nodig was om de Trompetten des Doods gedoopt te worden!