Het klimaat in het Midden-Oosten is uitstekend geschikt voor kikkererwten, de oorsprong van de meest bekende recept van de hummus blijft grotendeels een mysterie. Hummus is een puree op basis van kikkererwten met knoflook, olijfolie en diverse kruiden. Hummus wordt onder andere met pitabrood, Turks brood, Marokkaans brood en Libanees brood gegeten. Op het bord wordt olijfolie er overheen gegoten. Je ziet in tegenwoordig in potjes diverse soorten olie gebruikt worden, maar dat hoort niet. Ook wordt er vaak bij Tahin bij geserveerd. Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad.
Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken. Maar tegenwoordig is het populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Ook in Europa kunnen ze dit product steeds meer waarderen. Ook in Nederland en België, wordt dit steeds meer gegeten en is het bijna overal verkrijgbaar in verse vorm of in blik.
Andere schrijfwijzen voor hummus zijn: hoemoes, hoummous, humus en humous. Het is vegetarisch puree.