Hutspot is een variant op stamppot gemaakt met aardappelen, wortelen en uien en wordt meestal geserveerd met klapstuk. In Nederland wordt hutspot traditioneel gegeten bij de herdenking van het Leidens Ontzet, 3 oktober 1574. Een Leidse jongen zou in de Spaanse stellingen, die verlaten waren nadat het water door de doorgestoken dijken de polder binnendrong, een pan met dit gerecht hebben gevonden. Dat moet dan wel een iets andere hutspot zijn geweest, want de aardappel was toen nog niet doorgedrongen in Europa. De hutspot was waarschijnlijk gemaakt van witte bonen en pastinaak. In Vlaanderen wordt met ‘hutsepot’ echter een ander gerecht bedoeld, namelijk een stoofschotel in bouillon.
De eerste melding van een Spaanse hutspot verschijnt in het kookboek van Antonius Magirus uit 1612. In recept 59 legt hij uit “Hoe dat men een goede menghelinghe oft Spaenschen huspot maecken sal, int Spaens gheheeten: oglia potrida.” Magirus meldt dat dit het “beste is dat ick ete”.