Het is een vorm van koude thee. Fris of gezoet, met fruit of met kruiden; je zet snel verse ijsthee naar je eigen smaak. IJsthee, hoewel het meestal wordt geserveerd in een glas met ijs, kan het verwijzen naar elke thee die is gekoeld of gekoeld. Vaak zie je dat het wordt gezoet met suiker, siroop en / of appelschijfjes.Citroenlimonade met thee-extract; soms koolzuurhoudend. Marktleiders zijn Lipton Ice en Pick Wick.
Zo maak je de lekkerste ijstheeDe lekkerste ijsthee maak je met deze verschillende zetmethodes. De een zorgt voor een supersnel resultaat, de ander vergt wat meer tijd. Om geheel voorbereid te zijn op de zomerse dagen, is het handig om de volgende benodigdheden altijd in huis te hebben: • IJstheekan, kop, theethermosfles of lege fles • IJsblokjes • Mineraalwater of bruisend water, als je geen kraanwater wilt gebruiken 1. Cold brewDe makkelijkste manier om zelf ijsthee te maken is door middel van cold brew. Je hoeft hiervoor geen ingewikkeld recept te volgen, maar enige planning is wel vereist. De ijsthee moet namelijk een nachtje in de koelkast trekken. Bij een cold brew ga je uit van 10 gram thee op 1 liter water. Doe de thee in een kan en vul hem met water. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is de kan een nachtje in de koelkast laten staan. 2. ChilledDe perfecte chilled tea maak je met de chilled zetmethode. Hiervoor zet je een sterke thee, met ongeveer 15% meer thee dan je normaal gesproken doet. Laat de thee afkoelen en schenk hem daarna in een glas dat gevuld is met ijsblokjes. 3. Shock brew / Flash brewMet een shock brew (ook wel flash brew genoemd) maak je razendsnel een verkoelende ijsthee. Zet de thee zoals je altijd doet, maar gebruik alleen de helft van het water. Voor het water dat je nu ‘tekort’ komt gebruik je ijsblokjes. Als je het lastig vindt om een inschatting te maken van de hoeveelheid ijsblokjes die je nodig hebt, kun je een keukenweegschaal gebruiken: 1 gram ijsblokjes staat gelijk aan 1 ml water. Doe de ijsblokjes in een kan en schenk de warme thee eroverheen. 4. Ice brewDe ice brew methode is ideaal wanneer je kleine kopjes ijsthee wilt drinken, maar duurt wel even. Je bedekt de bodem van een klein theepotje (met ca. 350 ml inhoud) met theeblaadjes en vult hem op met crushed ijs. Daarna laat je het ijs bij kamertemperatuur smelten. 5. FruityJe maakt van je ijsthee een heerlijke Fruity Iced Tea door vers fruit aan je ijsthee toe te voegen. Stukjes aardbei, schijfjes limoen of sinaasappel tussen ijsblokjes maken de thee fruitig en fris. Of voeg verse munt, stukjes gember of een scheut honing toe. Tekst: Simon Lévelt |
IJsthee of ice tea is niet alleen een verfrissen zomers drankje om altijd in je koelkast paraat te hebben, het kan ook een basis zijn voor een cocktail. Dus is het helemaal niet vreemd dat Mads Voorhoeve, director/instructor van de European Bartender School regelmatig thee zet achter zijn bar. Mads legt uit waar je op moet letten als je je eigen Ice Tea maakt en wat je er allemaal mee kan doen.