De kwaliteit van de Ierse keuken is in de voorbije decennia, net zoals dat in Groot-Brittannië het geval is, spectaculair verbeterd. Jonge chefs zetten de Ierse ingrediënten en gerechten naar hun hand en maken er eerlijke, eenvoudige en dikwijls lichte bereidingen mee. De traditionele Ierse keuken biedt geen hoogstaande gastronomie, maar eenvoudige doch voedzame gerechten. Een bekende maaltijdsoep is de Irish stew, een krachtige bouillon met vlees, aardappelen en groenten als uien, knolselderij, prei en wortel. Een Iers maal begint traditioneel met soep. Irish broth bijvoorbeeld is een traditionele soep op basis van vleesbouillon.
Chowder is een dikke vissoep waaraan ook spek en aardappelen worden toegevoegd. Prei is een belangrijk onderdeel van een Ierse soep zodat er ook preisoep wordt gegeten met aardappelen en bacon. Ieren hadden tot begin van de 20ste eeuw geen reputatie van voorgerechten, daarom zijn er ook zo weinig traditionele voorgerechten, behalve pasteien, schapenworst zoals drisheen en oesters waarvan die uit Galway de befaamdste zijn. Bekende aardappelgerechten zijn colcannon, aardappelpuree met kool, en champ, gekookte aardappelen bereid met sjalotjes en melk die worden gedipt in gesmolten boter. Kool, erwten en bonen zijn veel gebruikte groenten. Aan de kust worden ook zeegroenten gegeten zoals zeewier, zeesla, dulse en zeevenkel. Ierse rivieren, meren en zeeën bevatten een schat aan vissen en schaaldieren. Zalm, forel, haring, garnalen en oesters, die met Guinness worden weggespoeld, hebben een goede reputatie. Elk Iers dorpje heeft zijn varkensslager, terwijl veel lamsvlees en schapenvlees heel populair zijn.
11 november, het feest van St. Maarten
Vroeger werden varkens gevoerd met eikels, beukennoten en etensresten. Op 11 november, het feest van St. Maarten, werd het beest geslacht, de maag werd gevuld en gebraden en op het bord gebracht als Poor man’s goose. Een van de bekendste Ierse gerechten met schapenvlees is Irish stew, een stoofschotel met laagjes vlees, aardappelen en uien. Crubeens zijn urenlang gestoofde varkenspoten die uit het vuistje worden gegeten. Dublin coddle is een sudderpotje van varkensworst met gerookt spek en aardappelen. Ieren zijn vermaarde broodbakkers. Volkorenbrood, griddle- of plaatbroodjes en sodabrood horen tot de specialiteiten. Fruittaarten en fruitpie’s, loodz ware trifles met whisky, klassieke scones en muffins of cakes gekruid met nootmuskaat en kaneel kan je als nagerecht krijgen