IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten: als heemijzer en als non-heemijzer. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en is beter beschikbaar voor het lichaam dan non-heemijzer uit plantaardige producten. IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen. Mensen die sneller een ijzertekort hebben zijn: vrouwen in de menstruatieperiode, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, jongeren onder de 22 jaar en vegetariërs en veganisten. Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Bij een ijzertekort is het aan te raden met de huisarts te overleggen over ijzerpillen. IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente en brood.
Opname
Het lichaam neemt heemijzer uit vlees beter op dan non-heemijzer uit plantaardige producten.