Inca bessen is, zoals de naam doet vermoeden, een bes uit Zuid-Amerika. Het wordt echter al sinds eind 1700 verbouwt in Engeland en iets later (being 1800) ook in Zuid-Afrika. De bes heeft bijzonder veel namen. Zo staat het onder andere bekend als: cape gooseberry (Zuid-Africa), husk cherry, golden Inca berry, Aztec berry, golden berry, giant ground cherry, Peruvian groundcherry, Peruvian cherry (V.S.), poha berry (Hawaii), uvilla (Ecuador), ras bhari (India), aguaymanto (Peru), uchuva (Colombia) of gewoon physalis. Het very family van de tomaat, aardappel en aubergine. Echter niet van de kers of de Indiase- of Chinese gooseberry zoals de andere namen doen vermoeden.
Inca bessen werking
Inca bessen hebben erg veel B-vitamines, wat goed is als aanvulling op een vegaterisch dieet. De Inca bessen zijn zelfs een van de weinig plantsoorten met B12. De bessen bevatten veel vezels, hebben een anti-oxiderende werking, bevatten en geven veel energie, en zorgen voor gezonder hersenen.
Werkzame stoffen
Inca bessen bevatten de volgende vitamines: vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12, en vitamine C. Daarnaast bevatten inca bessen ook een aantal mineralen en spoorelementen, te weten: calcium, fosfor, kalium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, selenium, sodium, en zink.