Eetbare insecten. Op de wereld zijn circa 1.900 verschillende soorten eetbare insecten die voor de mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron. Van de eetbare insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een eiwitgehalte heeft van slechts 10%. Onder andere sprinkhanen, reuzenwaterwantsen, keverlarven en kakkerlakken worden veel gegeten in Azië en Afrika. In sommige landen zoals Thailand vindt ook consumptie plaats van dieren zoals spinnen, schorpioenen en duizendpoten. Deze worden meestal van eventuele gifkaken en -stekels ontdaan waarna ze worden gefrituurd.
Het eten van insecten is in sommige landen ook onderdeel van de militaire training, omdat soldaten zo beter kunnen overleven.
Hieronder staan een paar vaak gegeten insectensoorten vermeld:
Agaveworm: Ook wel bekend als de magueyworm, deze larven beide afkomstig van de Hypopta agavis mot of de Aegiale hesperiaris worden soms opgenomen in tequila flessen als bewijs van authenticiteit en het alcoholpercentage (tequila moet een hoge alcoholwaarde bevatten om de worm te behouden). In Mexico, worden ze ook gegeten als onderdeel van een maaltijd, en zijn zeer voedzaam.
Mieren: Er zijn verschillende soorten mieren die worden gegeten: de houtmier, de bladsnijdermier, de honingpotmier en zelfs de citroenmier. In Australië eten de Aboriginals vooral honingmieren als zoete snack. Deze mieren zuigen zich helemaal vol met met een nectar-achtige substantie, zodat hun buik bol staat. De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants. Deze mieren toasten ze op dezelfde manier als je popcorn en pinda’s zou bereiden. En in Thailand is de rode mier met eitjes een lekkernij, het liefst gezout in de salade.
Bamboeworm: Wordt vaak gebakken gegeten in Thailand. Een bamboeworm is de larve van de Grass-Moth. Voor hun metamorfose eten ze voornamelijk bamboe.
Bijen: Vooral bijenlarven worden in veel culturen gezien als smakelijke hapjes. De larven worden gebakken in boter, en krijgen hierdoor de smaak van paddenstoelachtig spek. Volwassen bijen kunnen ook gegeten worden, deze worden vaak geroosterd en vervolgens vermalen tot voedingsrijk bloem. In China worden grondbijen gebruikt als een remedie tegen een zere keel.
Cicada: Periodieke cicaden, voornamelijk in het oosten van de Verenigde Staten, leven zo’n 17 jaar onder de grond voordat ze opkomen, vervellen en volwassen zijn. Net nadat ze vervellen hebben ze zachte, sappige lichamen en wordt er gezegd dat ze zeer mals en lekker zijn. Verschillende soorten van de cicade worden ook gegeten in veel Aziatische landen, zoals Japan, Thailand en Maleisië. De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.
Kakkerlak: Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.
Krekel: Deze worden gebakken, gekookt, en geroosterd gegeten. Ze behoren tot de top 10 van eetbare insecten . Gegeten in Mexico, Thailand, Cambodja.
Meelworm: Meelwormen zijn overal te vinden waar er een maaltijd is! Zij zijn de larve van de kever. Ze worden gekookt, gebakken, geroosterd of gebakken en hebben de smaak van nootachtige garnalen.
Zijden worm: Een populair gerecht in Korea. Het staan bekend als Bon Daegi en is een eetbaar bijproduct van de zijdeoogst.
Schorpioen: U ziet deze vaak gebakken terug in Thailand en China. Schorpioenen smaken naar de soft-shell crab.
Waxworm: Oftewel de larven van de wasmot. Deze wormen zijn de parasieten van de bijenkorven. In gevangenschap worden ze gevoed op een dieet van zemelen en honing. De wormen worden vaak geroosterd of gebakken. Ze smaken als een kruising tussen een pijnboompit en een Enoki paddenstoel en zijn rijk aan essentiële vetzuren.
Neushoornkever: Deze kevers behoren tot de grootste keversoort. De mannelijke cheetles gebruiken hun hoeden in paring gevechten tegen andere mannetjes. Rhinoceros kevers zijn ook een van de sterkste dieren op de planeet in relatie tot hun eigen grootte. Ze kunnen tot 850 keer hun eigen gewicht tillen. Neushoornkevers komen het meest voor aan het einde van het regenseizoen. Dit is ook het moment waarop de kevers worden gevangen. Ze vormen een eiwitrijke bron van voedsel. Het wordt aangeraden de kevers met Thaise kruid kruiden (citroengras, limoen blad, galanga en knoflook) te bereiden.
Giant Water Bug: Dit insect -dat lijkt op een kakkerlak- zie je veel in marktkraampjes in Bangkok. Ze worden gebakken in een pittig sausje. Ze worden in zijn geheel opgegeten. De overige insecten worden gestoomd en in blikken bewaard. De smaak is zoutig en visachtig.
Libelle: Libelles worden veel gegeten in China, waar ze meestal gebakken op een stokje worden geprikt en in marktkraampjes te zien zijn. Ze worden ook wel als bijgerecht gebruikt op een bord, gemengd met andere insecten. Het smaakt naar krab, dus voor visliefhebbers is dit wellicht een goed alternatief!
Tarantula’s: Hoewel het eigenlijk geen insect is, maar een spinachtige, vonden we het toch waard om de tarantula bij deze lijst te vermelden. Hij wordt voornamelijk gegeten in Cambodja en Venezuela waar hij gebakken wordt in olie en suiker. De poten zijn knapperig, maar het lijfje blijft zacht en glibberig. De smaak van gebakken tarantula heeft iets weg van krab en noten.
Cecile Hannen maakt sprinkhanen met een rode pepersaus
Tekst: http://duurzaaminsecteneten.nl/