Er bestaat geen uitgesproken Israëlische keuken omdat de gebruikte recepten zijn samengesteld onder invloed van de vele Joodse culturen uit landen zoals, Polen, Rusland, Syrië, etc. en zijn beïnvloed door Arabieren en NoordAfrikanen. Elke gemeenschap ontwikkelde enkele originele en unieke gerechten die nu tot het culinaire erfgoed van Israël horen. Van de Jemenieten komen de fijne reepjes vlees die worden geroosterd en met wat tomaat, ui, peterselie en met sesam gekruide room in een pitabroodje worden gewikkeld. Van de Oriëntaalse joden komt de shoarma, dunnen gekruide lapjes lamsvlees die op een draaispit langzaam worden geroosterd.
Van de Oost-Europese joden, de asjkenazim, komen traditionele gerechten zoals gevulde vis, Russische peroshki (pikant gevulde pasteitjes), bietensla met zure room, goulashsoep en blinzes (pannenkoeken) gevuld met vlees. De rijkere sefardim die in de grote steden Alexandrië, Constantinopel en Thessaloniki woonden, werden beïnvloed door de Perzische, Ottomaanse en de middeleeuwse Spaanse keukens. Van hen komen diverse soorten salades, onder meer met gegrilde tomaten en paprika’s, met gepureerde aubergines, olie en citroen en met yoghurt en komkommer. Van de sefardim komen ook de razend populaire falafel (gefrituurde balletjes van kikkererwten) en de daarbij horende dipsaus (tehina), een puree van tomaten, uien en fijngemalen sesamzaad met peterselie.
Of pasteitjes zoals borekas, die onder meer met spinazie en met aubergine en kaas worden gevuld, bishak (pasteitjes met pompoenvulling), seviche (gemarineerde rauwe vis), pikante vis met knoflook (poisson hraymi), pastilla (vispastei van filodeeg) en vleesbereidingen zoals duif met een vulling van rundergehakt, kip met dadels en kofta (gegrilde gehaktballetjes). In koosjere restaurants wordt voedsel aangeboden dat bereid is volgens de joodse spijswetten. Varkensvlees, schaaldieren, geschubde vis en sommige vogels worden er niet gegeten. In de keuken wordt een scheiding gemaakt tussen alle vleesschotels en alle eetwaren die met melk worden bereid. Alle gebruikte ingrediënten staan daarbij onder toezicht van een rabij.