De kaasschaaf is een schaaf waarmee een dun plakje van een stuk kaas kan worden gesneden. Om een kaasschaaf te kunnen gebruiken moet de kaas de juiste consistentie hebben, dus niet te zacht en niet te hard zijn. De meeste Nederlandse, Scandinavische en Duitse kaassoorten zijn geschikt om met een kaasschaaf te bewerken. Daarom wordt de kaasschaaf vooral in die landen gebruikt. Voor jonge, en dus zachtere, kaas is de gewone kaasschaaf minder geschikt doordat de kaas aan het lange blad van de schaaf blijft kleven. Hierom bestaan er ook speciale korte kaasschaven.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de kaasschaaf in Noorwegen ontworpen door timmerman Thor Bjørklund. Hij zich liet inspireren door de houtschaaf. De massaproductie begon in 1927, waarna de kaasschaaf al snel ook buiten Noorwegen werd geïntroduceerd.
Behalve in Noorwegen en Nederland wordt de kaasschaaf ook in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en in de andere Scandinavische landen gebruikt.
Tegenwoordig zijn er meer soorten kaasschaven/messen.
Dit stoere kaas snijgereedschap is ontworpen om zachte en harde kazen te snijden in prachtige flinterdunne plakjes. Het produceert gelijkmatige schijfjes die niet lijken op het vlak van een timmerman. Gemaakt van roestvrij staal van topkwaliteit. Dit keukengerei is elegant vormgegeven en extreem sterk. Het snijmes is vlijmscherp en een site is bovendien geslepen, zodat u het kunt gebruiken om uw kaas in kleinere stukjes te snijden of in kleine stukjes te snijden. Het snijden van (semi) harde kazen kan niet eenvoudiger dan met deze Wartmann-kaasschaaf. Deze kaasschaaf kan ook worden gebruikt voor het snijden van koude boter, courgette, komkommer of kool.