
Kaassouffle
Een kaassoufflé is een snack bestaande uit een stuk kaas met daaromheen bladerdeeg en paneermeel. De buitenkant is zacht-knapperig, waardoor de zachte binnenkant perfect tot zijn recht komt. De kaassoufflé is één (begin jaren 70) van de oudste en populairste snacks bij de vegetariër. Ondanks het feit dat een kaassoufflé eigenlijk altijd zonder saus gegeten wordt, is de snack goed te combineren met veel verschillende sauzen.
De maten van de kaassoufflé zijn van oorsprong 10 bij 5 centimeter. Al zijn ze er tegenwoordig ook in mini uitvoering en in verschillende vormen. Ook zie je tegenwoordig combinatie smaken zoals ham-kaassoufflé. De kaassoufflé is vrijwel in alle Nederlandse snackbars verkrijgbaar.
De Haatrechtse snackbarhouder Hans van Bemmel heeft in 1969 de kaassoufflé uitgevonden samen met een plaatselijk bakker gebruikte ze uitsluitend Goudse kaas. De voorloper van de kaassoufflé komt uit de klassieke Frans en Italiaanse keuken en was, in tegenstelling tot de moderne kaassoufflé, erg luchtig.