Kalfsniertjes smaken het fijnst en ook niertjes kan je best zo puur mogelijk klaarmaken. Deze kalfsnieren zijn omgeven in eigen vet. Verse, goed bereide niertjes hebben een aparte en bijzonder lekkere smaak. Eenmaal gekocht is het raadzaam om ze zo snel mogelijk te bereiden, bij voorkeur nog op dezelfde dag. Het is ook mogelijk om niertjes in te vriezen na ze gekookt te hebben. Nieren zijn, net als veel slachtafval, rijk aan ijzer. Ook bevatten nieren veel cholesterol. Het is daarom raadzaam om te eten in kleine hoeveelheden.
De kalfsnieren kunnen het beste rosé gebakken worden. Als de nieren verder gebakken worden, worden ze taai. Voor een extra smaakboost kunnen de nieren in hun eigen vet gebakken worden. Het is belangrijk om de nieren even te laten rusten voordat ze worden opgediend.
Op deze link vindt u klassieke gerechten met kalfsnier.

Kalfsnier zonder vet
Ben van Geelen, chefkok van restaurant Anna in Amsterdam, maakt kalfsniertjes in mosterdsaus zoals hij dat ooit leerde van John Fagel.
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie 866 kj | 206 kcal |
Vet | 2.6 gram |
Verzadigde vetten | 0,8 gram |
Eiwit | 16,1 gram |
Koolhydraten | 0,5 gram |
Zout | 0,46 gram |