Kalfsschenkel is het stuk tussen de poot en de bil. De kalfsschenkel kan in zijn geheel geleverd worden of in plakken, bij kalfsvlees worden de plakken Ossobuco genoemd. Een plak schenkel bestaat uit bindweefselrijk vlees en een bot dat het mergpijpje wordt genoemd. Het been en de merg zijn verantwoordelijk voor de rijke smaak van dit product. Deze geur- en smaakstoffen komen vrij na langdurig trekken of koken.
Op deze link vindt u een groot aantal klassieke gerechten met kalfsschenkel
Van kalfsschenkel worden de schijven gezaagd waar ossobuco van gemaakt wordt. Maar als je de hele schenkel intact laat kun je er ook een feestelijk familiegerecht van maken: jarret de veau. Edgar Buhrs, een van de chefkoks van VanDrie Group, braadt zo’n hele kalfsschenkel voor ons in de pan.
Voedingswaarde per 100g (rauw)
Energie (kJ) | 0.10 |
Energie (kcal) | 470.00 |
Eiwit (gram) | 112.00 |
Vet (gram) | 1.30 |
Verzadigde vetzuren (gram) | 2.90 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (gram) | 0.10 |
Meervoudig onverzadigd vetzuur (gram) | 0.10 |
Transvetzuren (gram) | 0.10 |
Cholesterol (milligram) | 31.30 |
Koolhydraten (milligram) | 0.00 |
Vitamine B1 (milligram) | 0.04 |
Vitamine B6 (milligram) | 0.53 |
Vitamine B12 (microgram) | 1.62 |
Vitamine D (microgram)
|
0.00 |
IJzer (milligram) | 1.50 |
Zink (milligram) | 4.31 |
Natrium (milligram) | 50.00 |