Kappertjes zijn ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn. Ze komen van de kappertjesplant. Deze plant wordt gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, zoals in Frankrijk en Italië. De bloemknoppen worden in de maanden mei tot en met augustus van de plant gehaald. De kappertjes worden geklasseerd volgens grootte, men onderscheidt de: nonpareilles (5-7 mm), surfines (7-8 mm), capucines (8-9 mm), capotes (9-11 mm), fines (11-13 mm), grosses (13-14 mm) en de hors calibre (14 mm of groter). De beste kappertjes (nonpareilles) komen uit Zuid-Frankrijk . Men eet de kappertjes niet vers maar ingemaakt.
Kappers zijn rijk aan polyfenolen, krachtige antioxidanten die helpen het proces van cel- en huidveroudering, zoals het ontstaan van rimpels, te vertragen.
Verse kappertjes kunnen vanwege het aanwezige caprinezuur sterk onaangenaam ruiken. In combinatie met zout water of azijn komt de frisse zure smaak vrij.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met kappertjes.
Voedingswaarde
Hoeveelheid per
100 g |
Energie (kcal) 22 |
Vet 0,9 g | |
Verzadigd 0,2 g | |
Meervoudig onverzadigd 0,3 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 2.769 mg | |
Kalium 40 mg | |
Koolhydraten 4,9 g | |
Voedingsvezels 3,2 g | |
Suikers 0,4 g | |
Eiwitten 2,4 g |
Vitamine A | 138 IU | Vitamine C | 4,3 mg |
Calcium | 40 mg | IJzer | 1,7 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 33 mg |