
Kappertjes
Kappertjes zijn ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn. Ze komen van de kappertjesplant. Deze plant wordt gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, zoals in Frankrijk en Italië. De bloemknoppen worden in de maanden mei tot en met augustus van de plant gehaald. De kappertjes worden geklasseerd volgens grootte, men onderscheidt de: nonpareilles (5-7 mm), surfines (7-8 mm), capucines (8-9 mm), capotes (9-11 mm), fines (11-13 mm), grosses (13-14 mm) en de hors calibre (14 mm of groter). De beste kappertjes (nonpareilles) komen uit Zuid-Frankrijk . Men eet de kappertjes niet vers maar ingemaakt.
Verse kappertjes kunnen vanwege het aanwezige caprinezuur sterk onaangenaam ruiken. In combinatie met zout water of azijn komt de frisse zure smaak vrij.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met kappertjes.
Ronald Kunis was 13 jaar lang executive chef bij Restaurant de Kas in Amsterdam. Ondertussen is Kunis een nieuwe weg ingeslagen en heeft zijn eigen zaak geopend in Lijnden: Bij Qunis. In deze video zien we hem nog bij de Kas, waar hij kappertjes maakt van de zaden van de alomtegenwoordige Oostindische kers.
Voedingswaarde
Hoeveelheid per
100 g |
Energie (kcal) 22 |
Vet 0,9 g | |
Verzadigd 0,2 g | |
Meervoudig onverzadigd 0,3 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 2.769 mg | |
Kalium 40 mg | |
Koolhydraten 4,9 g | |
Voedingsvezels 3,2 g | |
Suikers 0,4 g | |
Eiwitten 2,4 g |
Vitamine A | 138 IU | Vitamine C | 4,3 mg |
Calcium | 40 mg | IJzer | 1,7 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 33 mg |