De kerststol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het brood heeft een rijke historie. Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende specerijen mee zoals amandelen, oranjesnippers en sukade. Samen met rozijnen, amandelspijs en een fijn deeg worden van deze specerijen al eeuwenlang de heerlijkste kerststollen gebakken.
Het woord ‘stol’ is een oud woord voor ‘stut’. De naam doet aan een mogelijke Duitse oorsprong denken, maar dezelfde vorm kwam al eerder voor bij de Friese kerstbroden en is al enige eeuwen in gebruik. Van oorsprong zijn de stollen een vruchtbaarheidssymbool (Klobebrot) wat nog duidelijk te zien is aan de kerf of kloof in het deeg aangebracht.Voor het bakken van de kerststol wordt soms een bakvorm gebruikt, die het brood in de oven ‘stut’.
Volgens historici kan de langwerpige vorm van de kerststol ook gezien worden als een symbool voor een wikkelkind en wel speciaal het kerstkind. Traditioneel neemt de kerststol en belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en op kerstavond na de nachtmis.