
Prehistorische nederzetting. eten voorbereiden
In de jonge steentijd zijn twee grote uitvindingen gedaan. De eerste is landbouw. Men had uitgevonden hoe je verschillende soorten graan en bonen kon verbouwen. Al deze nieuwe gewassen moesten ergens in bereid worden. En daar komt de tweede uitvinding bij kijken: aardewerk. Er werd gekookt in potten van aardewerk die zij in de kooltjes van het vuur zetten. Verder roosterden zij vlees en vis boven het vuur, bakten zij in lemen ovens en verpakten ze vis en vlees in groene bladeren, daar ging dan weer klei omheen. En dan legden zij dit in het vuur. Dat lieten zij dan net zo lang liggen tot de inhoud gaar was. Ze aten uit aardewerken, gevlochten en houten bakjes. Ook gebruikten zij grote schelpen als bijvoorbeeld bord en lepel.
Je kunt je voorstellen dat het best ingewikkeld is om met aardewerk te koken. Om meer inzicht te krijgen in de moeilijkheidsgraad van het bereiden van eten met aardewerk hebben vrijwilligers van de stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland een workshop gehouden, waarin de omstandigheden van toen werden nagebootst. Omdat deze workshop in de winter plaatsvond, is er voornamelijk met knollen gewerkt. Dat omdat er weinig anders van het land te bewaren is tot in de winter. Er werd gestart met het snijden en pellen van de ingrediënten. Toen alles gesneden was, werden de ingrediënten in potten gedaan. Omdat er met open vuur wordt gekookt, is het gemakkelijkst om soepen te maken. Als je dat doet zal het namelijk veel minder snel aanbakken als het bereiden van groenten die zonder vocht in een pot zitten. De ingrediënten voor de soep worden samen met water in een pot gedaan, die bij (dus niet midden in of boven) het vuur op hete kooltjes wordt gezet.
Tijdens de workshop kwam naar voren dat er een aantal erg belangrijke aspecten zijn bij het koken met aardewerk. Als eerste bleek het erg belangrijk om het vuur goed te onderhouden en te blijven voeden met kolen. Dit was belangrijk, omdat de potten goed warm moeten blijven tijdens de bereiding. Ook bleek het erg belangrijk om de potten regelmatig te draaien om te zorgen voor een gelijkmatige verwarming van de inhoud.
Een goede kookpot is te herkennen aan het volgende; de pot is bol van vorm, en heeft een kleine opening. De kleine opening is nodig om te zorgen dat er niet te veel warmte verloren gaat tijdens het koken. En de bolle vorm is ervoor om de pot makkelijk in de as van het vuur te kunnen zetten.
Foto’s en info op www.spnf.net