Kooi-eieren komen van kippen die worden gehouden in stallen met daarin grote kooien. Elke kooi bevat volgens de eisen een legnest, zitstokken op verschillende niveau´s, een scharrelruimte en een voer- en drinkgelegenheid. De kooien moeten groter zijn dan 2 m² met voor elke kip minimaal 890 cm² leefruimte. De regels voor deze systemen zijn binnen de Europese Unie wettelijk vastgelegd. Zij gelden dus voor elk EU-land. Ruim 84% van de eieren die in Nederlandse winkels worden verkocht, zijn scharreleieren. Ongeveer 5% is van kippen met vrije uitloop, 2,5% is biologisch. In alle houderijsystemen krijgen de kippen grofweg hetzelfde voer: een mengsel van granen, maïs, soja, tapioca, vitaminen en kalksteentjes. Bij kippen in de biologische houderij is dit biologisch geteeld voer. De kippen die naar buiten kunnen, pikken daar natuurlijk ook voer op, zoals gras. De eieren die gelegd worden rollen vanuit het legnest op een band, die ze transporteert naar de inpakmachine. De mest van de kippen wordt voor het overgrote deel opgevangen en regelmatig afgevoerd naar een speciale mestopvang.
Home » Artikelen » Productinformatie » Eieren » KOOIHOUDERIJ