Sluitkool met glad, groen omblad en een platte, ronde of spitse, gesloten en vaste kool. Het spitse type wordt vaak beschouwd als een aparte soort (spitskool) maar behoort botanisch tot de witte kool. Naarmate een witte-koolras geschikt is voor latere teelt is de structuur ervan vaster en is het gewas geschikter om te bewaren. Oorsprong: Middellandse-Zeegebied, Klein Azië. Rassen: Eersteling of Express, Prospera, Cape Horn, Langedijker Vroeg Witte, Langedijker.
Er is nauwelijks een troostrijker wintergerecht te bedenken dan zuurkool à l’Alsacienne: een uitbundig bord waarop zuurkool het vehikel is voor varkensgebraad, worst en spek. Maar wie van een aangekleed bord zuurkool houdt komt in Nederland -wat de restaurants betreft- van een koude kermis thuis. Zuurkool is namelijk een gerecht waar ‘gewone’ restaurants zich te goed voor voelen en waarvoor je bij toprestaurants vaak alleen te maken krijgt met een miniscule afgeleide zoals een bonbon van zuurkool of een nog subtielere verwijzing naar het origineel. Gelukkig is choucroute à l’Alsacienne thuis ook te maken, kok/docent René Ameling laat in deze video zien hoe je dat doet.