Het is een echte wintergroente. Tegenwoordig wordt het in Nederland weer wat meer gegeten en is het een van de zogenoemde vergeten groenten. Vroeger (en dan hebben we het over vooroorlogs vroeger) was dat wel anders. Toentertijd was de koolraap bekend, zij het vooral als armeluisvoedsel. Nu is koolraap ook nog steeds erg betaalbaar.
Koolraap kun je zowel rauw als gekookt eten. Rauw heeft de smaak iets aarde-achtigs; het heeft wel wat weg van die van wortel, maar dan zonder zoetige noten. Het is fris, sappig knapperig en net een tikje pittig of eigenlijk bitter.
Gekookt is het een ander verhaal. Dan is koolraap echt vrij zoetig, rijk van smaak, wellicht nog het beste te vergelijken met een zoete aardappel maar zonder de zetmeelrijke textuur; meer gewoon heel mooi zacht. (Een minder positieve typering is weeïg.)
Koolraap is een tamelijk hoekige, hoogronde ‘rapen’ met geel of wit vruchtvlees. Vooral de geelvlezige rassen zijn bestemd voor de verse consumptie. De witvlezige gaan doorgaans naar groentedrogerijen. Een koolraap is de wortel van deze plant.
Oorsprong: Waarschijnlijk de gematigde klimaatzone van Europa. Er gaan vele verhalen rond over de oorsprong van koolraap. Wij blijven zoeken naar het juiste verhaal en zullen dit dan gaan aanvullen.
Rassen: Friese Gele, Hollandse Roodkop.
|
Theus de Kok, van restaurant de Echoput, maakt gratin van koolraap. Een variatie op de klassieke Gratin Dauphinoise.
Hoeveelheid per
100 g |
Energie (kcal) 37 |
Vet | 0,2 g |
Verzadigd | 0 g |
Meervoudig onverzadigd | 0,1 g |
Enkelvoudig onverzadigd | 0 g |
Cholesterol | 0 mg |
Natrium | 12 mg |
Kalium | 305 mg |
Koolhydraten | 9 g |
Voedingsvezels | 2,3 g |
Suikers | 4,5 g |
Eiwitten | 1,1 g |
Vitamine A | 2 IU | Vitamine C | 25 mg |
Calcium | 43 mg | IJzer | 0,4 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 20 mg |