La Tur wordt gemaakt in de regio Piemonte van Italië, in de zuivelfabriek Caseificio dell’Alta Langa in de buurt van Alba. Het is een zachte, rijke en romige Italiaanse kaas gemaakt van gemengd schapen, koeien en geiten melk die wordt gepasteuriseerd op het laagste niveau volgens de Italiaanse wetgeving. Elk stuk is ongeveer 10 cm breed en 5 cm hoog. De kaas is licht en luchtig, als een dikke pudding of cheesecake, steeds romige naar zijn bloemig en licht gerimpeld korst. De delicaat milde smaak krijgt La Tur door zorgvuldige behandeling en rijping.
Vroeger werden er in Italië en Spanje veel kazen gemaakt van verschillende melksoorten, omdat men op de boerderijen verschillende dieren hield. Nog steeds worden er in deze landen veel kazen gemaakt van gemengde melksoorten. De heerlijke frisheid van de geitenmelk, het romige en boterachtige van de koe in combinatie met nootachtige tinten van de schapenmelk, zorgen voor een ware sensatie in de mond.
Volg deze link voor meer dan 850 kazen uit de gehele wereld.
Op dit filmpje van ziet u hoe smaakprofessor Peter Klosse rekent af met een paar onsmakelijke misverstanden over de combinatie van wijn met kaas.