Label Rouge is een Frans keurmerk voor kippenvlees op het gebied van dierenwelzijn. Het vlees voldoet aan de Europese regels voor boerenscharrel met uitloop. De productiewijze van kip lijkt op die van scharrel.
Label Rouge staat ook op rundvlees- en varkensvleesproducten.
Een aantal Franse boeren wil de kwaliteit van kip behouden door langzaam groeiende kippenrassen te houden. De kippen krijgen minstens 81 dagen de tijd om op hun eindgewicht te komen. De maximumbezetting is 11 kippen per m², met een uitloop naar buiten van 2 m² per kip.
Kenmerken: Voor kippen gelden deze eisen:
Maximaal 11 kippen per m², inclusief vrije uitloop
Kippen hebben binnen 0,09 m²
Kippen hebben buiten 2 m²
Er worden kippen gehouden van een langzaam groeiend ras
Kippen worden 81-87 dagen oud
Verder gelden speciale eisen aan het diervoer, zoals minimaal 75% granen in het voedsel. Dit heeft een gunstig effect op de vleeskwaliteit.
De minimumeisen om het keurmerk te mogen dragen verschillen per product. Bij kip voldoen ze ook aan de eisen van scharrelkip.
Label Rouge is in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstaan als reactie op de gangbare pluimveeproductie in Frankrijk.