Lange vingers zouden eind 15e eeuw zijn ontstaan aan het hof van het Hertogdom Savoye (Frankrijk) ter ere van een bezoek van de koning van Frankrijk. In Engelstalige gebieden staan ze bekend onder de lieflijke naam ‘Lady Fingers’.
Lange vingers
Natuurlijk kennen we allemaal de Lange vingers: langwerpige, luchtige koekjes met aan de bovenkant een laagje suiker. Lange vingers worden vaak aan kleine kinderen gegeven om er op te sabbelen. In de bakkerijwereld worden ze vooral gebruikt bij het maken van ijstaarten, trifles, Charlotte Russe en tiramisu.
Hofkoekje
Lange vingers zouden voor het eerst zijn gebakken in de 15e eeuw aan het hof van Catharine de Medici in het Franse hertogdom Savoye. Ze werden daar door een onbekende chef- kok bedacht ter ere van het bezoek van de koning van Frankrijk. Ze werden ‘biscuits à la cuillère’ genoemd (lepelkoekjes) naar het gegeven dat het beslag en de vorm werden gemaakt met behulp van lepels. De koekjes waren niet alleen populair bij de jongeren aan het hof, maar werden ook aan gasten aangeboden als voorbeeld van de lokale keuken.
Savoiardi
De lepelkoekjes zijn later internationaal bekend geworden onder verschillende namen. De naam ‘Savoiardi’ verwijst naar de plaats van herkomst, het hertogdom Savoye. Al zijn er ook weer wijsneuzen die menen dat de naam te herleiden is naar de Italiaanse zoetekauwen van het huis van Savoia.
In België en Frankrijk worden ze tegenwoordig vingerkoekjes of boudoirs genoemd. Terwijl Engelstaligen over de hele wereld genieten van hun ‘Lady Fingers’. De Duitsers spreken zowel van ‘Biskotten’ als van ‘Löffelbiskuite’ . Terwijl men in Zuid- Amerikaanse landen als Chili en Brazilië spreekt van ‘Champagnebiscuits’. En dat laatste heeft dan weer te maken met het feit dat lange vingers en champagne een prima koppel vormen.
Tegenwoordig maakt men wel een onderscheid tussen verschillende vormen van Lange vingers. De Savoiardi is een type Lange Vinger die zich onderscheidt van de reguliere Lange Vinger zowel qua vorm als structuur. Savoiardi is groter en heeft een zachtere brosse structuur.
Vaak is het maken van een taart de aanleiding om lange vingers te kopen, als koekje bij de thee kom je ze bijna nooit meer tegen. Hoewel ze op papier van dezelfde producten gemaakt worden, is er een hemelsbreed verschil tussen zelfgemaakte lange vingers en het bekende fabrieksproduct.
Tekst: https://www.bakkersinbedrijf.nl
Foto: https://www.jeurgens.nl