De geschiedenis van de pasta begint met de lasagne en wel in Griekenland. De naam Lasagna, of “Lasagne” is afgeleid van het Griekse woord ‘Laganon’; de eerste bekende vorm van pasta. Natuurlijk beweert Italië dat ze de eerste ware en dat het is ontstaan in de middeleeuwen in de stad Napels, maar dat schijnt aantoonbaar niet waar te zijn. Onderzoekers in Groot-Brittannië vonden zelfs een kookboek met een lasagne-recept dat dateerde uit de jaren 1390 en claimen dat zij de eerst lasagne hadden. Lasagne vellen zijn dunne deegvellen van circa 10 cm op 15 cm. Geschikt voor ovenschotels. Deze platte of tegenwoordig gegolfde deegbladeren worden afgewisseld met vlees, kaas, groente en saus waardoor er een mooie stapelstructuur ontstaat.
Toen de Romeinen Griekenland omver wierpen en het land rond 146 voor Christus bewoonden, begonnen ze lokale kennis, cultuur, taal en voedsel aan te nemen als hun eigen land. Het Griekse woord laganon, dat wordt gebruikt om plat deeg te beschrijven dat in reepjes is gesneden, wordt verondersteld de oorsprong te zijn van het woord lasagne. Terwijl de Grieken niet de hartige pastaschotel ontdekten die we kennen en waarderen. |
De van oorsprong traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Midden-Italië. In Noord- en Zuid-Italië kan lasagna iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta die al dan niet in de minestrone gaan. In Toscane bestaat een variant met kastanjemeel: le lasagne bastarde ofwel lasagne matte della Lunigiana.
Pikante lasagne van Bart van Berkel
Vilco Guermandi, een lasagnespecialist uit Bologna, kent alle ins en outs van lasagne. In zijn ‘Lazagna’-winkel heeft hij zelf een freestyle versie van deze klassieker gemaakt, met een vulling van groene tagliatelle en gele pastabladen. Plus natuurlijk een bolognese-achtige saus en béchâmel. De kaas wordt op het laatst toegevoegd. Hij legt het allemaal uit in de video.