De koning van het originele recept van Limoncello is de gele en gerimpelde citroenschil. Zo ontstaat Limoncello, uit een sober en authentiek recept, verrijkt met water, alcohol en suiker. De bereiding is eenvoudig maar nauwgezet. Indien nauwkeurig uitgevoerd, in iets minder dan drie maanden, is de traditionele gele drank klaar om te proeven als aperitief of digestief. Vr of na de maaltijd. Geschiedenis van het oorspronkelijke recept van Limoncello buigt zich door een reeks anekdotes en legendes.
Het vaderschap wordt beconcurreerd door Sorrentini, Amalfitani en Capresi. In kleine kilometerslange percelen pronken drie populaties met een productie van Limoncello die door verschillende generaties is doorgegeven. In Capri zegt iemand dat zijn oorsprong verband houdt met de gebeurtenissen van de familie. Van de zakenman Massimo Canale die in 1988 het eerste handelsmerk ” Limoncello ” registreerde.
De likeur werd begin 1900 geboren in een klein pension van het eiland Azzurra, waar de dame Maria Antonia Farace zorgde voor een rigoureuze tuin van citroenen en sinaasappels. De neef opende tijdens de naoorlogse periode een bar in de buurt van de villa van Alex Munte. De specialiteit van die reep was de citroenlikeur gemaakt volgens het oude recept van nonna. In 1988 startte de zoon Massimo Canale een kleine handgemaakte productie van Limoncello, waarbij het handelsmerk werd geregistreerd. Maar echt, Sorrento en Amalfi hebben een aantal legendes en verhalen over de productie van de traditionele gele likeur. Aan de kust vertelt het verhaal bijvoorbeeld dat de grote families van Sorrento, begin 1900, er altijd voor zouden zorgen dat hun illustere gasten konden proeven van Limoncello, gemaakt volgens het traditionele recept.
In Amalfi is er zelfs wie gelooft dat de likeur een oudere oorsprong heeft, bijna gelinkt aan de citroenteelt. Zoals het echter vaak gebeurt in deze omstandigheden, is de waarheid vaag en zijn de hypothesen talrijk en interessant. Iemand gelooft dat Limoncello ‘s ochtends werd gebruikt door vissers en landgenoten om de kou te bestrijden, sinds de invasieperiodes. Anderen geloven daarentegen dat het recept werd geboren in een kloosterklooster om de monniken te verrassen van gebed tot gebed. Misschien zullen we de waarheid nooit weten, behalve het feit dat de traditionele gele drank de grenzen van decennia heeft overschreden en de markten van de halve wereld heeft veroverd. Flessen Limoncello liggen in de schappen van de slijters en supermarkten.
Limoncello zou dus echt een wereldwijd product kunnen worden, zoals Bitter of Amaretto. En om zichzelf te verdedigen tegen de imitaties, wordt het ook naar de schuilplaatsen geleid, waarbij de benaming van de geografische aanduiding beschermen (IGP) wordt voorbehouden aan de productie van de karakteristieke “ovale” sorrentino. De originele citroen van Sorrento moet worden geproduceerd in een van de gemeenteraden van het gebied dat loopt van Vico Equense tot Massa Lubrense en het eiland Capri. Het teeltsysteem is typisch en traditioneel toegepast in het gebied. De meest toegepaste techniek is het kweken van de planten onder een constructie van kastanjepalen hoger dan drie meter. Om de rijpheid van de vruchten te garanderen, wordt de stam beschermd tegen de atmosferische omstandigheden.
De oogst
De oogst vindt meestal plaats in de periode van februari tot oktober: het is met de hand gedaan, want het directe contact van de citroenen met de grond moet worden voorkomen. De belangrijkste kenmerken van het product worden gezocht in de elliptische en symmetrische vorm, in het middelgroot formaat, de kleur van de gele schil citroen. En het belangrijkste ingrediënt van het recept van Limoncello is gewoon de schil: de schil is namelijk rijk aan etherische oliën en heeft een aroma dat veel doorslaggevend is. Nadat de oorsprong van de sorrentina van de citroen is beoordeeld, kan uiteindelijk worden overgegaan tot de bereiding van de likeur. Met weinig gezonde ingrediënten kan de Limoncello het ook gemakkelijk thuis bereiden. Het duurt ongeveer tachtig dagen. Volgens het traditionele recept moet Limoncello meer dan twee maanden rijpen.
Originele citroen van Sorrento
Bij de keuze van de citroenen hebben die met een veel dikkere schil de voorkeur. Alleen al het mediterrane klimaat van de kust van Sorrento – Amalfi garandeert de toename van een citroen met grote en geparfumeerde schil. De eerste stap van het recept van Limoncello geeft een voorbeeld van het wassen van het fruit in warm water en de borstel om het te reinigen van eventuele resten van insecticiden. Alcohol wordt in een waterkan gegoten en vervolgens worden stukjes aromatische korst toegevoegd die uit de schil zijn gehaald. De experts adviseren het gebruik van alcohol van goede kwaliteit, ook om te voorkomen dat de likeur in de vriezer in ijs verandert. Met de opstelling van de waterkan afgedekt in een donkere kamer of in een dressoir is de eerste productiefase afgesloten. Bij omgevingstemperatuur zal de maceratie van de schil in feite doorgaan en zal het ingedruppelde langzaam het aroma en het geel van de citroen aannemen.
Na ongeveer een maand rust gaat de bereiding verder met het toevoegen van een kleine pan met water en suiker (gekookt. En vervolgens laten afkoelen) en andere alcohol. De waterkan gaat dan nieuw afgedekt en wordt in de kast opgeborgen voor een andere overvloedige maand. Na ongeveer veertig dagen wordt het ingedruppelde gefilterd in de flessen, waarbij de schillen worden weggegooid. Daarna gaan de flessen de vriezer in. Van de unieke smaak en de aromavorm wordt de likeur daarom geserveerd, zonder de toevoegingen en kleurstoffen. Limoncello is een uitstekende spijsvertering als het koud wordt geserveerd. Iemand geeft er de voorkeur aan boven omgevingstemperatuur, zelfs geroerd in tonisch water of champagne. De laatste tijd is het in zwang om het te gebruiken op desserts en fruitsalade. In Campania, sluit men met Limoncello vooral de lunch of het avondeten af. Op dit punt is het een sociaal ritueel geworden dat daar bijna op dezelfde hoogte koffie is.
![](https://www.gastropedia.nl/wp-content/uploads/sites/16/2020/12/plant-fruit-food-produce-italy-passion-717261-pxhere.com_-300x201.jpg)
![](https://www.gastropedia.nl/wp-content/uploads/sites/16/2020/11/IMG-20201006-WA0008-300x300.jpg)
![](https://www.gastropedia.nl/wp-content/uploads/sites/16/2020/11/IMG-20201006-WA0016-2-225x300.jpg)
![](https://www.gastropedia.nl/wp-content/uploads/sites/16/2020/11/IMG-20201006-WA0012-225x300.jpg)
![](https://www.gastropedia.nl/wp-content/uploads/sites/16/2020/11/IMG-20201006-WA0015-241x300.jpg)
![](https://www.gastropedia.nl/wp-content/uploads/sites/16/2015/11/IMG-20201006-WA0010-225x300.jpg)