Een loempia bestaat uit een vel ‘loempiadeeg’ (meestal filodeeg), belegd met een mengsel van in olie gesauteerde garnalen, taugé, reepjes varkensvlees, plakjes champignons en gehakte bladselderij, afgeblust met rijstwijn. Het deeg wordt als een langwerpig pakketje dichtgevouwen, bestreken met water en gefrituurd. Ze kunnen gedipt worden in verschillende sauzen, zoals zoetzure saus, chilisaus of pindasaus.
“Loempia’s, met hun wortels diep verankerd in de tradities van het Chinese Nieuwjaar, de meest prominente viering van het jaar die het begin van de lente markeert, draagt vaak het woord voor ‘lente’ in hun naam wanneer ze in het buitenland worden genoemd. “
De loempia is een populair gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Chinese keuken. Het wordt ook wel eens de “Chinese loempia” genoemd, hoewel varianten van de loempia te vinden zijn in verschillende Aziatische keukens, zoals de Vietnamese en Indonesische keuken. Er zijn echter ook varianten die gestoomd of gebakken kunnen worden. De grootte van een loempia kan variëren, van klein en dun tot groter en dikker.
Iedere keuken kent verschillende varianten van de loempia. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.
Vegetarische loempia’s kunnen uiteraard ook worden bereid. Vaak wordt er sambal bij geserveerd.