Ook wel restaurantpan genoemd. Een extra zware koekenpan met een wat hogere, afgeronde rand en bestemd voor het bereiden van samengestelde gerechten. De naam is afgeleid van receptuur waarin ui een belangrijk bestanddeel is en die aangeduid wordt met de toevoeging lyonnaise.
Niet iedereen weet wat een Lyonnaiserpan is. Vaak wordt deze pan ten onrechte voor koekepan of hapjespan uitgemaakt. De Lyonnaiserpan is een veelzijdige pan en daarom is deze spraakverwarring wel te begrijpen. De wanden van een Lyonnaiserpan zijn anders dan die van een koekepan of een hapjespan. Ze zijn hoger dan die van een koekepan, maar zijn lager dan de hoge wanden van een hapjespan en ze gaan ook niet recht omhoog. De wanden van een Lyonnaiserpan zijn wijd uitlopend. De hoek tussen de bodem en de wand is dus niet scherp en daardoor kan men het bereide voedsel eenvoudig uit de pan laten glijden, rechtstreeks op een bord of een schaal. De steek van de Lyonnaiserpan is extra lang bedoeld als extra ondersteuning m.b.v. je onderarm.
Lyonnaiserpan, de veelzijdige pan met steel
Gerechten komen tegenwoordig vaker van over de grens en pangerechten met ui en knoflook, wat vroeger ondenkbaar was, kennen nu veel aanhang. Dit zijn bij uitstek gerechten voor de Lyonnaiserpan, maar ook gebakken aardappeltjes laten zich het beste in deze pan bereiden. Er bestaan verschillende Lyonnaiserpannen, gemaakt van uiteenlopende materialen zoals RVS, gietaluminium en plaatstaal. Sommigen hebben een anti-aanbaklaag. De meeste zijn, door de sandwichbodem, geschikt voor alle verschillende warmtebronnen en elk type Lyonnaiserpan is verkrijgbaar in verschillende groottes.