De Macademia noot is in 1857 aan de oostkust, hierdoor ook wel Queensland noot genoemd, van Australië ontdekt door John MacAdam. De noot werd al snel populair en werd daarom vrij kort na de ontdekking wereldwijd verspreid naar landen als Hawaï, Kenia, Malawi, Zuid-Afrika, Guatemala en Puerto Rico. Nog altijd is Australië de grootste producent van de Macademia noot. Australië wordt op de voet gevolgd door Hawaï en Zuid-Afrika. Momenteel worden twee soorten binnen het Macademia geslacht specifiek voor de verkoop gekweekt, namelijk de Macadamia integrifolia en de Macadamia tetraphylla.
De productie van de Macademia noot
De Macademia noot groeit aan een groenblijvende boom in de tropische regenwouden gelegen aan de kust. De boom gedijt het beste op vulkanische grond. De Macademia noot begint als witte of roze bloem. De bloemen ruiken heerlijk. Uiteindelijk zullen elk van deze bloemen uit rijpen tot soms wel 20 noten. De noten zijn omhuld met een leerachtige schil. Zodra de noot gerijpt is, zal de schil barsten en valt de noot op de grond en is deze klaar om geoogst te worden. Het oogsten gaat tegenwoordig al lang niet meer met de hand. De meeste boeren op de plantages beschikken over een machine die de noten van de grond raapt. Daarna wordt de bolster verwijderd en worden de noten gesorteerd. Na het sorteren van de noten worden ze naar de fabriek gebracht om gepeld en op kwaliteit gecontroleerd te worden.
De gezondheidsvoordelen van de Macademia noot
De Macademia noot bevat een bijzonder hoog percentage aan aan gezonde onverzadigde vetten vetten, namelijk maar liefst 70%. Hogere percentages komen dan ook bijna niet voor. Verder bevat de noot omega-7 palmoliezuur, proteïnen, niacine (vitamine B3), ijzer, magnesium en thiamine (vitamine B1), magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium. Al bij een matige inname van de Macademia noot kan dit een gunstig effect hebben op het LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed. Hierdoor verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Verder kan het er voor zorgen dat de bloeddruk wordt verlaagd. Ook op huid en haar heeft de olie uit de Macademia noot een gunstig effect. Het werkt verzachtend en voedend voor de huid en trekt makkelijk de huid in. Het har gaat er meer van glanzen. Ook de gunstige effecten van de Macademia noot op overgewicht komen steeds meer naar voren. Het zijn tenslotte niet de verzadigde vetten waar men dik van wordt. De Macademia noot is een van de noten die ook positieve bijdrage levert aan de hersenen. Door de aanwezigheid van de aanwezige omega3-vetten, magnesium en mangaan kunnen psychische ziektes worden tegen gegaan of worden verminderd.
Voor wie is de Macademia noot geschikt
In principe is de Macademia noot voor iedereen geschikt: ouderen, jongeren en zwangeren kunnen deze noot zonder problemen nuttigen. Voor mensen met specifieke problemen kan het eten van de Macademia noot bijzonder voordelig zijn:
- Hoge bloeddruk
- Psychische problemen
- Hart- en vaatziekten
- Obesitas
Tekst: www.notenstore.nl
Energie | |
---|---|
Energiewaarde in kJ | 3239 kJ |
Energiewaarde in kcal | 785 kcal |
Vet | |
Vet totaal | 76,1 g |
Vetzuur | |
Vetzuren verzadigd | 11,9 g |
Vetzuren trans | 0,0 g |
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 59,3 g |
Vetzuren meervoudig onverzadigd | 1,5 g |
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 1,4 g |
Linolzuur | 1,4 g |
ALA | 0,03 g |
EPA | 0,00 g |
DHA | 0,00 g |
Vezel | |
Voedingsvezel | 8,0 g |
Eiwit | |
---|---|
Eiwit plantaardig | 8 g |
Eiwit totaal | 8 g |
Vitamines | |
Folaat equivalenten | 10,0 µg |
Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
Nicotinezuur | 2,3 mg |
Retinol act equivalent | 0 µg |
Vitamine B1 | 0,71 mg |
Vitamine B12 | 0,00 µg |
Vitamine B2 | 0,09 mg |
Vitamine B6 | 0,359 mg |
Vitamine C | 1 mg |
Vitamine D | 0,0 µg |
Vitamine E | 0,6 mg |
Overigen | |
Alcohol | 0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Water | 2 g |
Koolhydraten | |
---|---|
Koolhydraten | 13,4 g |
Polyolen | 0,00 g |
Mono- en disacchariden | 4,1 g |
Polysacchariden | 9,2 g |
Natrium/zout | |
Natrium | 0,004 g |
Zout | 0,010 g |
Mineralen | |
Calcium | 70 mg |
Fosfor | 198 mg |
IJzer | 2,7 mg |
Jodium | 2 µg |
Kalium | 363 mg |
Koper | 0,57 mg |
Magnesium | 118 mg |
Selenium | 12 µg |
Zink | 1,29 mg |