Maximale lengte 66 cm (komt overeen met 1,8 kg), meestal 35-45 cm. Spoelvormig lichaam. Rug en bovenzijde van de flanken blauwgroen met zwarte onregelmatige lijnen en vlekken, onderzijde van de flanken en de buik wit met roze en goudkleurige weerschijn. In de eerst rugvin 11-13 stekels. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 gram, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar. De makreel wordt 30 tot 50 cm lang.
Levenswijze als de Spaanse makreel, paait echter in water met een temperatuur tussen 11° en 14°C. Voorkomen/vangst: Noord-Atlantische Oceaan, Oostzee, Middellandse en Zwarte Zee. In de zomer komen de vissen dicht bij de kust en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren. Naast vitaminen en mineralen is makreel ook rijk aan omega 3-vetzuren. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gerookt verkocht.
Makreel-college door Cuisinier Robert Kranenborg, en bereidt de makreel in koude garing
Makreel met quinoa van Richard van Oostenbrugge