De horsmakreel heeft een maximale lengte 60 cm, meestal 35 cm. Bruinachtige tot olijfkleurige rug, lichtolijfkleurig tot wit aan de onderzijde; zwarte vlek op de rand van de kieuw deksels. De tweede rugvin heeft een opvallende zwarte vlek en een lichter gekleurde vinzoom. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige rookachtige geur. Leeft nabij de bodem. De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie.
Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel, om deze reden wordt de meeste makreel gerookt/gestoomd verkocht. Makreel is op zijn best van juli tot februari.
Voorkomen/vangst: Middel landse Zee, voornamelijk in bet zuidelijke deel, tot Syrië; Atlantische kusten van Gibraltar tot Senegal. Populatie: Goed.
Op deze link vindt u meer soorten makreel.
Hoeveelheid per
100 g |
Energie (kcal) 261 |
Vet | 18 g |
Verzadigd | 4,2 g |
Meervoudig onverzadigd | 4,3 g |
Enkelvoudig onverzadigd | 7 g |
Cholesterol | 75 mg |
Natrium | 83 mg |
Kalium | 401 mg |
Koolhydraten | 0 g |
Voedingsvezels | 0 g |
Eiwitten | 24 g |
Vitamine A | 180 IU | Vitamine C | 0,4 mg |
Calcium | 15 mg | IJzer | 1,6 mg |
Vitamine B6 | 0,5 mg | Vitamine B12 | 19 µg |
Magnesium | 97 mg |
Op deze link vindt u klassieke gerechten met makreel.