De Mechelse koekoek was ooit een van de belangrijkste vleeskippen ter wereld. Daarvoor moeten we wel terug naar het midden van de 19de eeuw, naar de streek tussen Mechelen en Dendermonde. Hier kwam een ideale kruising tot stand van een groot hoen met fijn wit vlees. Deze kwaliteiten in combinatie met een speciale voeding van boekweit en melk zorgden er voor dat het nabijgelegen Brussel zijn fameus “Brussels kieken” kon serveren. Vanaf 1900 nam het succes van de Mechelse koekoek echter af. Economisch interessantere kippen uit het buitenland, waaronder de poule de Bresse en de Kemper mais scharrelkip maakten opgang.
De Mechelse koekoek verdween langzaam maar zeker naar de achtergrond. Begin jaren negentig van de vorige eeuw keerde het tij. Het pluimveeslachthuis Belki merkt dat er duidelijk opnieuw vraag is naar een smakelijke kwaliteits-kip als de Mechelse koekoek. Het werkt samen met kleine pluimveebedrijven die zich willen toeleggen op Mechelse koekoek en levert aan de gespecialiseerde poelier en aan een grote warenhuisketen. De zuivere Mechelse koekoeklijn, het vrij rondscharrelen, de late slachtleeftijd en de speciaal aangepaste voeding zorgen ervoor dat de vleeskwaliteit en smaak van de huidige Mechelse koekoek sterk overeenstemt met de traditionele voorgangers uit de vorige eeuw.
Voedselveiligheid en dierenwelzijn zijn twee grote hedendaagse meerwaarden die in de productie van de moderne Mechelse koekoek zeer belangrijk zijn.
Op deze link vindt u een groot aantal klassieke kipgerechten.
Klaar gestoomd! In dit nieuwe programma gaat chef Nicolas Nuyens aan de slag met de stoomoven.
Tekst en foto: http://www.streekproduct.be/