Voorgerechten en gerechten gemaakt van schelpdieren kwamen vanuit de Byzantijnen naar de Turkse keuken. In andere historische bronnen vinden we dat de Armeniërs zeer succesvol waren in het maken van gevulde mosselen. Om deze reden wordt het op sommige plaatsen ook Armeens voorgerecht genoemd. Het is bekend dat Turkse vrouwen deze vulling in de 19e eeuw in Istanbul herkenden en maakten. Bovendien mag de bijdrage van de Assyriërs die na de Grieken en Armeniërs vanuit Mardin en omgeving naar Istanbul migreerden bij het vullen van mosselen niet worden vergeten. Het is uit die tijd dat gevulde mosselen in Turkije een straatdelicatesse werden en op trays werden verkocht.
Dolma (met gekruide rijst gevulde mosselen) is een van de populairste snacks in Istanbul. De mosselen zijn eerst gekookt. Dan worden ze uit de schelp gehaald. die wordt gevuld met gekruide rijst. daarop wordt de gekookte mossel gelegd. Je haalt het bovenste deel van de schelp eraf. dat gebruik je als lepel om de mossel en rijst in een hap naar binnen te werken.
Tegenwoordig wordt deze smaak geconsumeerd in elegante presentaties in beroemde restaurants. In populaire uitgaanswijken als Beşiktaş en Kadıköy zijn er ook fastfood tentjes die zich specialiseren in de gevulde mosselen. Het is er elke avond druk. Vaak staan liefhebbers in rijen te wachten tot ze aan de beurt zijn. Soms worden er ook wedstrijden gehouden wie er in de kortste tijd de meeste mosselen naar binnen kan werken.
Het woord dolma komt van het werkwoord ‘dolmak’. Dat betekent ‘gevuld worden’. Alle groenten die gevuld worden heten in de Turkse keuken ‘dolma’. Dus ook gevulde aubergines (patlican), paprika’s, druivenbladeren, witte koolbladeren, enzovoort.
Verkrijgbaar in Nederland
In Nederland kunt u dit mooi en lekker prockt ook kant elkaar bestellen en in tijden van personeelstekorten en toch kwaliteit serveren is dit een klein stukje van de oplossing. kijk Hier op de link Midol of mail naar info@midol.nl