Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.
De negentiende eeuw, het begin van de milkshake history. De oudste beschikbaar gedrukte verwijzing naar de milkshake in de Verenigde Staten was in 1885. De milkshake van toen bevatte whisky en werd zonder ijs geserveerd. In 1887 werden dranken gemaakt van ‘malted milk’ populair. De dranken waren speciaal ontworpen voor het versterken van de diëten van oudere volwassenen en kinderen. Er bestonden veel variaties op de soort drank, waaronder een variant met een rauw ei.
Het complete recept van een drank gemaakt van malted milk is nog niet achterhaald. De milkshake zoals we die vandaag de dag kennen heeft vele ontwikkelaars gehad, maar degene die het bevroren drankje op de kaart zetten was Ivar “Pop” Coulson. Coulsen werkte bij een Walgreen in Chicago. In 1922 experimenteerde hij met verschillende variaties van malted milk. Een van die variaties bevatte ijsbolletjes. Deze drank bleek erg populair, vooral onder jongeren De eerste milkshakes werden met de hand gemaakt. Zelf milkshakes maken kostte dus erg veel moeite. Maar, rond 1922, dezelfde tijd dat de milkshake aan populariteit won, werd de motorische blender uitgevonden. Dit zorgde ervoor dat het erg makkelijk werd om zelf milkshakes te maken.
motorische blenden
De uitvinding van de motorische blenden heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van de milkshake. zelfde tijd werd de gemotoriseerde blender uitgevonden. En in 1954, had Waring een miljoen blenders verkocht. Milkshakes was zelfs gemakkelijker te maken thuis dan in restaurants. Een andere uitvinding die het maken van milkshakes vergemakkelijkte, is de Multimixer. Het apparaat kan vijf milkshakes in één keer maken.
In 1954 hielp McDonald’s oprichter Ray Kroc het ontwikkelen en verkopen van de Multimixer. Een machine die vijf milkshakes in één keer kon maken. De Multimixers werd enorm populair in restaurants (Amerikaanse) en fast-food restaurants, zoals de McDonalds keten die Kroc uiteindelijk heeft getransformeerd in een internationaal fenomeen.
In de betere restaurants worden milkshakes afhankelijk van de dikte geserveerd met een lange lepel of met een rietje. Het glas wordt op een side-plate of schotel gelegd om eventuele druppels op te vangen.