Wie deze stok op de juiste wijze aanplant, zal er veel plezier aan beleven. Daar weten ze in zijn geboortestreek, het Italiaanse wijngewest Abruzzen, van mee te praten. De druif domineert in de Montepulciano d’Abruzzo: in het ideale geval een diepgetinte, naar pruimen geurende rode wijn. Ook in wijnen uit andere Midden-Italiaanse streken, van Marche tot beneden Apulië, speelt de montepulciano een rol. Synoniemen zijn uva abruzzi, cordisco, morellone en primaticcio. Wijnstijl: In zijn geboortestreek, de Abruzzen, is deze druif verantwoordelijk voor de soms fantastische Montepulciano d’Abruzzo en staat ze garant voor een verrukkelijk, zacht, sappig, droog en extractrijk product. De wijnen zijn overwegend diep van kleur en al in een vroeg stadium sterk tanninehoudend. Soms ruiken en smaken ze naar besachtig fruit, soms naar kruiden (de kruidigheid van pruimen) en specerijen (als peper). In de smaak is zowel een pruimentoon als een duidelijke hint van chocolade te proeven. Goed gem aakt en op hout gerijpt is de wijn donker van toon, redelijk robuust en tegelijk zacht en aantrekkelijk van smaak. De wijnbouwers in Abruzzen maken van ‘hun’ druif ook een cerasuolo, een kersenrode rosé met veel fruit en een snufje kruiderij