De moorkop is een klein soezengebakje, gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. Tegenwoordig afgegarneerd met een stukje ananas of mandarijn, helaas vaak uit blik. Er zijn verschillende versies over waar de naam vandaan komt. Er zijn wel veel overeenkomsten.
- De moorkop zou verwijzen naar de Moren. Dit vooral ‘zwarte’ volk, heerste in de middeleeuwen over een groot deel van het Iberische schiereiland. Omdat deze zou verwijzen naar de zwarte bevolking, zou de moorkop racistisch zijn.
- De naam moorkop betekent negerhoofd of zwart paard. Deze vergelijking werd gemaakt vanwege de chocolade laag. De naam zou ontstaan zijn doordat iemand riep dat het gebakje op een moorkop leek. Die uitspraak verwijst naar de koppen van moren en negers die boven de gevels van huizen hingen. Het gebakje ontstond in een pand in Den Bosch dat de Moriaan werd genoemd.
- Volgens de Engelse versie van de Wikipediapagina over de moorkop, vindt de moorkop zijn oorsprong in Den Bosch. Waar een huis stond, genaamd: de Moriaan. Hier werden zeer lekkere gebakjes gemaakt. Men zei dat het gebakje sprekend leek op een ‘morenkop’. Dit was een stenen versiering dat diende als uithangbord bij apothekers. De officiële benaming voor zo’n kop is een gaper.
De samenstelling moorkop dateert uit de 18de eeuw, maar werd eerder gebruikt ter aanduiding van een paard met een zwarte kop. Pas sinds 1950 staat moorkop in Van Dale als naam van een gebakje. Het zal vast nog wel een tijd in die betekenis in het woordenboek blijven staan, maar als er courante alternatieven voor komen, is de kans groot dat die op termijn moorkop verdringen. Taal verandert nu eenmaal, ook als het om namen van gebakjes gaat. Dat hoeft niet ten koste van de smaak te gaan.
Verschil tussen moorkop en Bossche bol
Een moorkop is kleiner dan een Bossche bol. Het verschil zit hem er verder onder andere in dat de basis van een moorkop een soesje is van zeer luchtig deegwaar, dit in tegenstelling tot de Bossche bol waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar. De Bossche bol en de moorkop verschillen ook in de soort chocolade laag die gebruikt wordt. De Bossche bol wordt overgoten door couverture, de moorkop meestal door cacaoglazuur.
Roomkop en chocoladebol
Een bakker in het Zuid-Hollandse Monster veranderde aanvang februari 2020 in zijn zaak de naam van het gebakje in roomkop, omdat hij de naam moorkop discriminerend vond. Aangezien het een veganistische variant betreft werd deze naam niet toegestaan. Daags na de naamswijziging kondigde warenhuisketen HEMA aan de naam moorkop vanaf 30 maart 2020 te vervangen door chocoladebol. Volgens de HEMA past de oude naam niet meer in de tijdgeest. |