Maximale lengte tot meer dan 10 cm, meestal 3-4,5 cm (wild) of 4-6 cm (gekweekt). Kleur blauwzwart met glanzend periostracum, bij jonge exemplaren soms geel doorschijnend; binnenzijde parelmoer-glanzend. Het vlees is geelwit met donkerviolette mantelrand. Typische vorm: lang, asymmetrisch. Schelp vrij dun en hard. Slot zonder tanden. Spint zich met byssusdraden vast op de bodem of aan palen, rotsen e.d., van hoog in de getijdenzone tot 20 m diepte. De mossels zijn als ‘zeevrucht’ een bekend ingrediënt, ze bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met 2,5% is het vetgehalte te verwaarlozen. Honderd gram gekookt mosselvlees levert 70 kcal. Het mosselseizoen loopt van half juli tot half april, dus niet alleen tijdens maanden met een r zoals vroeger wel beweerd werd.
Mytilus van Mutilus wat ‘mossel’ betekent; edulis betekent zowel ‘eetbaar’ als ‘smakelijk’.
Voor consumptie onderscheidt men vijf gewichtsklassen, aflopend van groot naar klein zijn dat: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra. |
Voorkomen/vangst: Oostelijke en westelijke Atlantische Oceaan van Noorwegen tot het Iberisch Schiereiland: ook wel Middellandse Zee; Pacific. De gewone mossel is het meest gekweekte schelpdier ter wereld.
Op deze link vindt u nog meer informatie over andere soorten mosselen
Op deze link vindt u een aantal klassieke mossel recepten.
Wilt u alles over de mosselpan weten klik dan HIER.
Hier ziet u een bereiding van mosselen door Rene Ameling van het ROC te Amsterdam.
Net als er liefhebbers zijn die liever krab dan kreeft eten, zijn er ook mensen die een rauwe mossel prefereren boven een oester. Moule parquée of geparkeerde mossel, zoals ze in Vlaanderen zeggen. Maar hoe open je een rauwe mossel? Mosselvisser Henk Jumelet geeft een demonstratie.