Hoewel de druif vaak een Franse herkomst wordt toegedicht, is het blauwe ras mourvèdre – als monastrell – afkomstig van de Catalaanse kust. De karaktervolle druif was bijna van Spaanse bodem – en daarmee misschien wel van de aardbodem – verdwenen als wijnbouwers in de Midi haar niet van de ondergang hadden gered. Mourvèdre is een assemblagedruif; slechts weinig producenten verwerken haar puur. Synoniemen zijn monastrell en mataro. Wijnstijl: De beste Mourvèdres hebben een complexe kruidigheid en veel fruit en extract. De kwaliteit is vooral afhankelijk van de bodem waarin de stok wortelt. Typerend voor jonge Mourvèdrewijnen is het aroma van bes, braam, framboos en pruim, in combinatie met een snufje kruidnag el en wat houttonen. Zoete, door de mourvèdredruif gedomineerde wijnen ontwikkelen nogal eens een chocoladetoon. Aan de zonovergoten Côte d’Azur toont de mourvèdre haar klasse in de rijke, mondvullende Bandol waarin de druif de hoofdrol speelt. De smaak van deze wijn neigt naar zwarte bessen en is gekruid met houttonen