Deze sterk geurende Munster komt uit de Elzas. Zachte koemelkse roodbacteriekaas, gemaakt in schijven met een gewicht van 150 tot 1500 g. De kaas is herkenbaar aan zijn doordringende geur en rijke pikante smaak. De rijke smaak is mede afkomstig van de rauwe melk (niet alle Munsters worden uit rauwe melk bereid). Open zuivel met een oranjegele korst, veel barstjes en een tikkeltje zoute smaak. Vetgehalte 40 tot 45 procent.
Zo zijn de afmetingen vastgesteld en de rijpingstijd in vochtige kelders is bepaald op een minimum van 5 weken. Ook moet de kaas regelmatig met pekel worden gewassen om zo de karakteristieke smaak te bereiken. De kaas combineert ook heel mooi met komijn. Klik HIER voor munster met komijn.
De historie van de Munster vertelt dat een Ierse monnik het recept van de Munster heeft achter gelaten in de Vogezen. Uiteindelijk zijn het de Benedictijner monniken die in de 7e eeuw zich in de Elzas hebben gevestigd en zijn begonnen met het maken van de Munster. De naam van Munster komt van “Monasterium” het Latijnse woord voor klooster. |
In 1969 kreeg de Munster een AOC-keurmerk. Dit heeft het gebied waar de melk voor de Munster vandaan komt en waar de kaas geproduceerd mag worden ingeperkt. Daarnaast moeten de boeren en fabrikanten die de kaas willen produceren voldoen aan de voor dit keurmerk gestelde eisen. Sinds 1996 is Munster een Europese beschermde oorsprongsbenaming (BOB, in het Frans AOP).