De naam muscat staat voor een historisch bolwerk in druivenland. De familie kent vele telgen, maar slechts vier produceren wijn van enige importantie. Dat zijn de muscat blanc à petits grains, de muscat of Alexandria, de muscat ottonel en de muscat Hamburg. Het MiddellandseZeegebied is de bakermat van de muscat à petits grains, het oudste en nobelste lid van de familie. Aangenomen wordt dat deze wijnstok als eerste als zodanig werd herkend. Muscatwijnen zijn er in alle soorten en smaken, van de lichtgewicht Moscato d’Asti in Italië tot de zwoelste dessertwijnen. Synoniemen zijn in Italië moscato bianco en in Spanje moscatel de grano menudo. Wijnstijl: De druif zorgt voor een enorme diversiteit aan stijlen en levert zowel extreem droge als weldadig zoete wijnen. Voorts is ze de basis voor veel versterkte en zelfs parelende wijnen. Ze dankt haar naam aan het dominante muskaataroma. Muskaatwijnen zijn zeer krachtig; de betere ruiken naar sinaasappelmarmelade, plakken in de mond en blijven minutenlang tegen het gehemelte hangen. De veelzijdige aroma’s variëren van vers geplukte druiven tot rozijn, gedroogde abrikoos, vijg, karamel, toffee, honing en een bouquet aan specerijen.