Dat het bekende gele snoepje met de zure kern lekker is, weten we allang. Maar waar komt Bonbons Napoleon, zoals de oorspronkelijke naam luidt, eigenlijk vandaan?
Bakkerij ‘Den Gouden Bol’
De Napoleon kogel werd voor het eerst gemaakt in 1912 door bakker Janssen aan de Steenweg in Antwerpen. Meer dan 100 jaar later worden de kogels nog steeds gemaakt volgens de originele, traditionele receptuur, met natuurlijke ingrediënten.
Van Antwerpen naar Breskens
Van de Caesar praline wordt weinig meer vernomen. Van Napoleon des te meer! In de loop der jaren wordt de ‘gouden bol’ van bakker Janssen steeds populairder. Nadat de fabriek in hartje Antwerpen door de groei uit zijn voegen dreigt te barsten, verhuist Napoleon naar een grotere fabriek. De locatie wordt Schelle, dat een kleine 15 km ten zuidwesten van Antwerpen ligt. In 2003 verhuist Napoleon opnieuw, ditmaal naar Breskens in Zeeuws-Vlaanderen.
De slagzin van het zuurtje is ‘Le bon bonbon’, wat zich vertaalt in ‘het goede snoepje’. Napoleons bestaan ook in een lolly-uitvoering. Tegenwoordig is de slagzin ‘Bonbon Aparte’, wat een woordspeling is op de achternaam van Napoleon en het woord ‘Bonbon’.
Unieke historische beelden
Bekijk een unieke historische film uit de jaren ’40 over het vervaardigen van – zoals het toen nog heette – Bonbons Napoleon.
Chefkok Roy Eijkelkamp van het legendarische tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns maakt een geweldig gerecht van langoustine en Bonbons Napoleon! En dat doet Roy in de kookstudio van Martin van Essen Exclusieve Keukens.