Maximale lengte 13 cm of soms groter, meestal 6-10 cm. Variabel van kleur; bruinachtig periostracum. Grondvorm rond, met soms aan weerszijden van het slot asymmetrische ‘oortjes’; de vorm varieert echter sterk, al naar de herkomst. Schelp helften ongelijk; de linker klep is schotelvormig, de rechter plat. De schelp is samengesteld uit verkalkte hoornige schubben. Het dier bezit één grote centrale sluit spier. Leeft in rustig water, vastgehecht op rotsen en andere vaste voorwerpen; op zandig-slikkige bodems in baaien en estuaria en ook wel in de open zee tot een diepte 80 m.
Wordt in zijn verspreiding beperkt omdat de watertemperatuur in de zomer enkele weken meer dan 16°C moet bedragen. Voorkomen/vangst: Atlantische Oceaan, ook aan de oostkust van de VS en Canada; Noordzee en Middellandse Zee. Wordt al sinds de Oudheid gekweekt op percelen op de zeebodem of vrij van de bodem in netten of op plateaus.
OESTERS MATEN & GEWICHTEN
Oesters zijn er in vele soorten, maten en gewichten. Door de grote verscheidenheid zal er voor iedere smaak, bereiding een oester zijn. Het meest verkochte oesterformaat is de nummer 3, want voor de meeste mensen is dat de prettigste afmeting. Genoeg bite maar ook weer niet een hele mond vol.
NEDERLAND EN BELGIË
Zeeuwse platte oesters
- 1/0 = 40 -50 gr
- 2/0 = 50 -60 gr
- 3/0 = 60 -70 gr.
- 4/0 = 70 – 80 gr
- 5/0 = 80 – 90 gr
- 6/0 = 90 – 105 gr
- 6/0 Super = 120 gr
Natuurlijk hoort hier het juiste oestermes bij volgt deze link.
Op deze link vindt u klassieke gerechten met oesters.
Volgt deze link voor de veilige oesterhandschoen.