Oesters zijn er in vele soorten, maten en gewichten. Door de grote verscheidenheid zal er voor iedere smaak, bereiding een oester zijn. Het meest verkochte oesterformaat is de nummer 3, want voor de meeste mensen is dat de prettigste afmeting. Genoeg bite maar ook weer niet een hele mond vol..
Nederland en België
Zeeuwse platte oesters
- 1/0 = 40 -50 gr
- 2/0 = 50 -60 gr
- 3/0 = 60 -70 gr.
- 4/0 = 70 – 80 gr
- 5/0 = 80 – 90 gr
- 6/0 = 90 – 105 gr
- 6/0 Super = 120 gr
Zeeuwse creuses
- IV > 80 gr
- III 80 – 120 gr
- II 120 – 150 gr
- I 150 – 200 gr
- 0 > 200 gr
Frankrijk en Engeland
Platte oesters.
- nr. 4 = 40 gr
- nr. 3 = 50 gr
- nr. 2 = 60 gr
- nr. 1 = 75 gr
- nr. 0 = 90 gr
- nr.00 =100 gr
- nr.000 =110 gr
- nr.0000 =120 gr
- nr.00000 =150 gr
Creuses
- Nr 4 = 46-65 gr (petite)
- Nr 3 = 66-85 gr (moyenne)
- Nr 2 = 86 – 110 gr (grosse)
- Nr 1 = 111 – 150 gr (trés grosse)
- Nr 0 = > 150 gr
De creuses worden aangeduid met:
- TG – Tres grand 100 gr
- G – Grand 75-90 gr
- M – Medium 50-75 gr
- P – Petit >50 gr
Verenigde Staten
Cupped oysters (creuses)
- Cocktail 6 cm
- Small 7,5 cm, (< 50 gr)
- Medium 8,5 cm – 10 cm, (50 – 74 gr)
- Large 10 cm – 12,5 cm, (75 – 99 gr)
- Exstra large/ Jumbo > 15 cm, (> 100 gr)
Op deze link vindt u een aantal klassieke bereidingen met oesters.
Informatie van het etiket:
Naam van de handelaar
- Exportnummer
- Inpakdatum
- Inhoud, deze wordt aangegeven stuks of kg’s
- Soort, bv fines claires, special’s, verts
- Maat, bv M-3, G-2