Van het eten van kippeneieren alleen krijg je nog geen verhoogde cholesterolspiegel. Mensen die uitgebalanceerd en vetarm eten kunnen de 200 mg cholesterol die een ei bevat zonder meer verwerken. Het ei heeft in vergelijking met de andere bronnen van cholesterol bovendien het geluk relatief arm te zijn aan calorieën en verzadigde vetten . Er wordt onderzocht of de gezondheidsbevorderende effecten van andere voedingscomponenten aanwezig in het ei, zoals antioxidanten , onverzadigde vetten, foliumzuur en andere B-vitamines, het minder gunstige effect van het eicholesterolgehalte op hart- en vaatziekten enigszins kunnen compenseren. In veel studies is aangetoond dat het eten van eieren of het binnenkrijgen van cholesterol uit de voeding leidt tot een stijging van het totaal-cholesterol en LDL-cholesterol in het bloed. Dit waren vaak studies, waarbij groepen mensen verschillende diëten kregen (bijvoorbeeld met of zonder eieren). Vervolgens werd dan gekeken of de verschillende groepen andere cholesterolwaarden in het bloed hadden. In 2001 is er een systematisch overzicht (ook wel meta-analyse genoemd) van deze studies gemaakt door onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Er werden 17 studies vergeleken op de effecten van cholesterol uit voeding op het cholesterolgehalte in het bloed. Hieruit bleek dat cholesterol uit voeding de ratio van totaal- en HDL-cholesterol verhoogt. Dit betekent dat de cholesterolsamenstelling in het bloed minder gunstig is en dus daarmee het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd. De onderzoekers raden op basis van dit grote onderzoek aan om niet te veel cholesterol met de voeding in te nemen, dus ook om niet te veel eieren te consumeren. In deze meta-analyse werd echter niet gekeken naar het directe effect van voedingscholesterol op hart- en vaatziekten. Twee andere studies onderzochten wel hoe vaak hart- en vaatziekten voorkwamen bij het eten van eieren. Deze studies vonden geen relatie tussen het cholesterol uit voeding en het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is ook de vraag of een kleine verhoging van de verhouding totaal-cholesterol en HDL-cholesterol wel echt zo belangrijk is. Wanneer je iedere dag een ei eet, neemt het risico op hart- en vaatziekten waarschijnlijk met 2% toe. Andere oorzaken van hart- en vaatziekten, zoals overgewicht en weinig lichaamsbeweging, zijn misschien wel veel belangrijker. Ook de hoeveelheid verzadigde vetzuren hebben een belangrijker effect op het bloedcholesterolgehalte dan het cholesterol uit voeding.
Bronnen:
www.ei-info.nl > ei in de keuken > voedingswaarde eieren (NL)
Weggemans RM, Zock PL, Katan MB. Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis, American Journal of Clinical Nutrition 2001; 73: 885-891.