
DE OPDRACHTEN
De opdrachten worden rond 1 september bekent gemaakt. De reden dat het het niet eerder kunnen doen is omdat we dan pas kunnen kijken wat voor wild dit jaar er beschikbaar komt.
Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ
Hierbij de algemene huisregels die gelden tijdens de Nederland kampioenschappen Culinair BBQ 2023, georganiseerd door de WBQA & SBWN. Het Open Nederlands Kampioenschap Wild BBQ is daar een onderdeel van. Het is mogelijk dat er per wedstrijd/locatie een aanpassing van het reglement is i.v.m. de opdracht en/of locatie regels.
- Alle deelnemers doen geheel voor eigen risico mee en kunnen de organisatie alsmede de locatie nergens voor aansprakelijk stellen op welke manier dan ook.
- U kunt de wedstrijd regelementen vinden in een aparte bijlage of op de website.
- Tijdens de gehele wedstrijd, wanneer de barbecues aanstaan/verhit zijn moet er minimaal 1 teamlid van tenminste 18 jaar in het teamgebied aanwezig zijn.
- Uw deelname is definitief als de financiële afhandeling voldaan is.
- De organisatie mag zonder opgave van redenen teams weigeren tot deelname aan.
- Er kunnen maximaal 25 teams per wedstrijd meedoen. VOL = VOL.
- Er mogen door de deelnemers geen etenswaren en dranken verkocht worden aan bezoekers. Mits de lokale wedstrijd organisatie dat verzoekt op hun evenement.
- Kosteloos annuleren is mogelijk tot 6 weken voor aanvangsdatum van deze wedstrijd.
- De organisatie kan niet aansprakelijk gehouden worden, wanneer door overheidswege het evenement geannuleerd dient te worden.
- Ieder team zorgt voor zijn eigen tent, barbecues, brandblusser, branddeken, EHBO trommel, houtskool, werktafels etc.
- Auto’s en andere mobiele wagens waar brandstof in zit mogen niet op het wedstrijdterrein geparkeerd worden.
- Elk team heeft 4 bij 6 meter tot zijn beschikking om de keuken op te bouwen, afwijkende maten zijn alleen toegestaan na toestemming van de organisatie en dienen uiterlijk 2 weken voor de wedstrijd te worden aangevraagd.
- Wedstrijdleider, veldjury, toezichthouder en voedselveiligheid inspecteurs hebben de mogelijkheid om te controleren of de teams zich aan de richtlijnen houden.
- De bereiding van de gerechten dient in het teamgebied plaats te vinden.
- De brandstoffen die gebruikt mogen worden zijn briketten, hout of houtskool. Gas-, elektra- en pellet-BBQ zijn voor bereiding niet toegestaan.
- De organisaties stelt een plaats ter beschikking waar hete houtskoolresten kunnen worden afgevoerd.
- Het nuttigen van alcohol door teamleden is tijdens de wedstrijd niet toegestaan i.v.m. veiligheidsregels.
- De BBQ plaats is bedoeld als een werkplek, ga daar ook zodanig mee om, wedstrijdleider, veldjury en eventuele pers mogen zich in de keuken begeven.
- De organisatie stelt een afvalbak ter beschikking waar restafval kan worden ingeleverd. Het is voor deelnemende teams niet toegestaan om afval in de op het evenemententerrein aanwezige vuilnisbakken te deponeren.
- Het is niet toegestaan om zelf elektronische muziek af te spelen in uw keuken, die buiten de eigen bbq plaats te horen is
- Er is stroom aanwezig op de locatie.
- Door mee te doen aan deze wedstrijd geeft u toestemming dat u gefotografeerd of gefilmd kan worden door de organisatie, sponsors of vertegenwoordigers van de pers. Deze foto’s/films kunnen gebruikt worden voor promotionele doeleinden.
- Door mee te doen aan deze wedstrijd gaat u akkoord met de huisregels van de Nederlandse Kampioenschappen Culinair BBQ 2023.
- Bij items waarin de huisregels alsmede de wedstijd regelementen niet voorzien, ligt het besluit bij de wedstrijdleider en de juryvoorzitter op de dag van de wedstrijd zelf.
- Indien men zich niet aan de regels houd kan de wedstrijdleider in overleg met de juryvoorzitter per overtreding maximaal 5 strafpunten toekennen.
Tijdschema
Dag 1 – 27 oktober:
- Mogelijkheid om op te bouwen tussen 12.00 en 18.00 uur.
- 18.00 uur dient het wedstrijdterrein te worden verlaten.
Dag 2 – 28 oktober:
07:00 – 09:00 Opbouwen
09:00 Controleronde, EHBO en brandblusser
08:30 – 09:00 Captains meeting, verloten inlevermoment en uitdelen boxen
12:00 – 13:00 Inleveren gerecht 1,
13:00 – 14:00 Inleveren gerecht 2,
14:00 – 15:00 Inleveren gerecht 3,
15:00 – 16.00 Inleveren gerecht 4,
16.30 – 17.00 Rond dit tijdstip prijsuitreiking
- Er mag pas afgebroken worden na afloop van de prijsuitreiking. Voor die tijd worden geen auto’s en andere rijdbare wagens, karren toegelaten op het terrein.
Toegang
- Zaterdagmorgen 28 oktober kunnen deelnemers tussen 7 en 9 uur uitsluitend via ingang Otterlo naar binnen
- Teamleden krijgen beide dagen gratis toegang tot Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
- Alle auto’s en vervoermiddelen dienen op het aangewezen parkeerterrein te worden geparkeerd na 08:00 uur. Dus na 08.00 uur geen auto’s meer op het evenemententerrein.












- Overzicht van de beoordeling door de jury:
- Presentatie/opmaak: 10%
- Smaak: 45%
- Malsheid/textuur: 30%
- Bijgerecht/garnering: 10%
- Creativiteit/technische uitvoering van de opmaak: 5%
- Hygiëne en voedselveiligheid: maximaal 10 punten te behalen.
- Bij het niet voldoen aan punt 7 (het niet tijdig en volgens tijdschema inleveren van de gerechten) zullen er punten worden afgetrokken. De wedstrijdleider beslist hoeveel. Er is geen mogelijkheid om hier protest over aan te tekenen.
Toekenning punten:
- Score 0: Gerecht gediskwalificeerd en moet onder de aandacht van de Hoofdjury worden gebracht die hier een oordeel over geeft.
- Score 1: Oneetbaar het gehele gerecht.
- Score 2: Zwaar verkoold of rauw (meeste oneetbaar). Jurylid spuugt dit liever uit.
- Score 3: Te lang of te kort gegaard (meeste oneetbaar).
- Score 4: Te lang of te kort gegaard (delen zijn eetbaar om te beoordelen).
- Score 5: Aanvaardbaar.
- Score 6: Lekker. Allround goed, eetbaar maar niet uitzonderlijk.
- Score 7: Goed. Een goed bereid gerecht.
- Score 8: Heel goed. Een jurylid zal nog een hap willen nemen maar moet niet.
- Score 9: Top. Een jurylid moet zich inhouden om niet de hele portie op te eten.
- Score 10: Uitstekend! Dit gerecht is goed genoeg om in een toprestaurant geserveerd te worden.
- De inlevertijd per gerecht is maximaal 10 minuten voorafgaande aan de uiterlijke inlevertijd.
- Over zaken waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleider samen met de jury.
Wijzigingen onder voor behoud.

