Zuurvlees wordt gemaakt van rund, paard en of varkensvlees, aangemaakte suiker, zout, peper appelstroop (cruciaal onderdeel wat vaak een familiegeheim is), bier, laurierblad en een gesnipperde ui. Om het geheel zacht te maken wordt azijn toegevoegd. Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht. Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van […]
ZUURZAK (Annona muricata).
Langgerekte, zware vrucht (tot 3 kg) met een frisgroene schil die bezet is met zachte stekels. De in Europa geïmporteerde verse vruchten wegen meestal ca. 600 g. De samengestelde vrucht is rijp als ze meegeeft met een zachte druk van de vingers. Elk deelvruchtje bevat een hoeveelheid crèmewit vruchtvlees en een harde, bruinzwarte pit. De […]
ZWAAR
Vanouds een term die aangeeft dat een wijn ‘dik’ is en (te) veel alcohol bevat. ‘Zwaar’ kan echter ook betekenen dat de wijn door een tekort aan zuren onevenwichtig is.
ZWAAR BIER
Zwaar bier wordt over het algemeen bier genoemd met een hoog alcoholgehalte en veel body. Theoretisch gezien zijn dit bieren met een stamwortgehalte van 11°Plato of hoger; Categorie I en S.
ZWAAR VERGULD BESTEK
Meestal gemaakt van zilver of alpaca dat geheel voorzien is van een laag 24 karaats goud.
ZWAARDSCHEDE, KLEINE (Ensis ensis).
De Zwaardschede staat rechtop in de grond en krijgt zijn voeding binnen door de bovenkant waar de kop en de opening zit. De zwaardschede is een onzijdige schelp. Net als veel andere schelpen zorgt het zwaardmes alleen voor de voortplanting van de schelpen er is dus geen man of vrouw van toepassing op de bevruchting, […]
ZWAARDVIS (Xiphias gladius).
Maximale lengte 4,5 m (komt overeen met 540 kg), meestal tot 2 m. Vrouwtjes groter dan mannetjes; als het gewicht boven de 140 kg komt, betreft het meestal vrouwtjes. Rug en flanken zwartbruin, naar onderen geleidelijk overgaand in lichtbruin. Eerste rugvin zwartbruin, overige vinnen bruin. Zeer opvallend is de snuit met het ‘zwaard’. Komt voor […]
ZWARTBEKHONDSHAAI
Zie haai, zwartbekhonds-.
ZWARTE BONEN (dau-si).
Gedroogde en gefermenteerde zoute zwarte sojabonen.
ZWARTE KOMIJN
Zwarte Komijn, in het Latijn: Nigella sativa, ook bekend als nootmuskaatbloem. De plant heeft overgins niets te maken met de gewone komijn. Zwarte komijn wordt al sinds de oudheid gegeten en verbouwd. Het wordt ook al genoemd in de stukken van het Oude Egypte en de Joodse Bijbel. Abou Hourayra heeft overgeleverd dat Mohammed gezegd […]
ZWARTE THEE
Zwarte thee ontstaat uit een bewerkingsgang met als belangrijkste fasen verflensen, rollen, fermenteren en vuren (drogen). De blaadjes worden daardoor zwart en krijgen hun herkenbare theegeur.
ZWARTKOPZEEBRASEM
Zie brasem, zwartkopzee