De Zuidlaarderbol bestaat uit rogge- en tarwebloem. Daarbij is er een royale vulling van krenten en rozijnen. Zuidlaarderbollen hebben een grote reputatie. Zij werden vooral gebakken voor de bekende Zuidlaarder paardenmarkt, die ieder jaar wordt gehouden op de derde dinsdag van oktober. De Zuidlaarderbol is zo’n 50 jaar geleden bedacht en ontwikkeld door Bakkerij Hovius. Vroeger […]
ZUIGLAM
Een zuiglam is een lam dat nog onder de moeder loopt. Over het algemeen worden zuiglammetjes binnen 4 maanden geslacht. In Frankrijk worden de lammetjes heel jong geslacht, met een leeftijd van 4 tot 6 weken. Zuiglam heeft een unieke smaak. Het vlees is bijna melkachtig en ontzettend romig, een uniek karakter binnen het lamsvlees. […]
ZUIVER
Zonder vreemde of onaangename luchtjes.
ZULT
Gelei, wijngelei of vruchtengelei.
ZULT EN ASPICS
Aspic is een gekruide en ontvette vleesbouillon die door inkoken en/of door het toevoegen van gelatine of aspic in blad-, poeder- of korrelvorm tot een stevige, elastische massa wordt gemaakt: een gelei. Eenmaal gereed kan aspic niet alleen worden gebruikt voor het garneren of glanzen van allerlei schotels. Maar ook voor het maken van gerechten […]
ZULTE
> Zeeaster.
ZULU WARRIOR
Meloenlikeur, aardbeienlikeur, citroensap, stukjes meloen, aardbeien (blend)
ZULUTHEE (Zuid-Afrika).
Zwarte thee met een fris, energiek aftreksel.
ZUPPA ALLA PAVESE
Italiaanse soep van vleesbouillon. Wordt geserveerd op in olie of boter gebakken sneetjes brood, bedekt met een rauw ei waarover geconcentreerde vleesjus is gegoten en dat vervolgens bestrooid is met parmezaanse kaas.
ZURE BOM
In Amsterdam is “zure bom” inderdaad een lokale term voor ingemaakte grote augurken die zijn ingelegd in een azijnoplossing met kruiden en verwerkt. Het is een populaire tafelzuur dat vaak wordt geserveerd bij maaltijden. Vooral bij traditionele Nederlandse gerechten zoals broodjes haring en croquetten. Net als bij andere soorten tafelzuur, kan het recept voor “zure […]
ZURE PASTEI
Herkomst: Nederland. Hoofdbestanddelen: mager kalfsvlees, doorregen varkensvlees. Toevoegingen: azijn, suiker, peper, foelie, spijsaroma, pekelzout of -keukenzout. Vorm: pasteivorm. Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – koken. Structuur: fijn (3 mm) met geleirand. Bijzonderheden: vooral in Maastricht en omstreken zeer geliefd. De geleirand is karakteristiek voor dit product.
ZURE ROOM
Zure room, ook wel bekend als sour cream wordt gemaakt door gepasteuriseerde koffieroom aan te zuren met melkzuurbacteriën. Zure room is vooral geschikt voor koud gebruik omdat het snel schift.
