Het poulet noir of de zwartpootkip is een kip met opmerkelijke zwarte poten, zoals de naam al doet vermoeden. Doordat deze kippen een vrije uitloop hebben en de voeding voor 75% bestaat uit granen, heeft het vlees de natuurlijke smaak zoals de kip vroeger had. Het vlees heeft een mooie structuur en het fijne vetlaagje […]
ZWAVEL (sulfer)
Conserveringsmiddel dat in de wijnhandel wordt gebruikt voor het stoppen van de gisting, het bacterievrij maken van de wijnvaten en het ontsmetten van wijnflessen vóór het bottelen.
ZWAVELZWAM (Laetiporus sulphureus).
Op loofbomen als wilg, eik en tamme kastanje, maar ook op vruchtbomen. Zwavelzwammen op taxus zijn niet geschikt voor consumptie wegens het gif in het taxushout. Kan 15 tot 50 cm worden. Groei vaak waaiervormig en in halve cirkels met afgeronde randen. Kleur kan variëren van citroen- tot oranjegeel. De hoeden hebben een fluweelachtig voorkomen; […]
Zweden
De Zweden noemen hun keuken husmanskost (huismanskost), omdat hun maaltijden eenvoudig maar smakelijk worden bereid. Die traditionele ‘kost’ kent een revival en komt in nieuwe, lichtere versies op het bord. Een groeiend gezondheidsbewustzijn vermindert het vetgehalte van deze doorgaans stevige schotels en vergroot het aandeel aan groenten en fruit. Pytt i panna is een bekende […]
ZWEEDS ROOKVLEES
Herkomst: Zweden. Hoofdbestanddelen: mager rundvlees. Toevoegingen: spuitpekel. Vorm: pasteivorm. Bereiding: injecteren – tumblen – afvullen – koken – roken. Snit: vierkant model mager rundvlees. Bijzonderheden: Zweden is een van de weinige landen waar rookvlees na zouting gegaard wordt.
ZWEEDSE METWORST
Herkomst: Zweden. Hoofdbestanddelen: mager rundvlees, mager varkensvlees, nekspek. Toevoegingen: witte peper, koriander, kaneel, rum, nootmuskaat, -kardemon, gember, pekelzout. Natuurdarm: kromme runderdarm. Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – gaar roken. Structuur: fijn (3 mm). Bijzonderheden: door het gaarrokings-proces ontstaat een soort halfdroge worst. Ook de houdbaarheid wordt hierdoor verlengd.
ZWEIGELT
Oostenrijkse kruising van professor Dr. Fritz Zweigelt geeft met meer dan 4000 ha de toon aan in Oostenrijk en komt er in bijna alle wijnstreken voor. Aan het eind van de vorige eeuw, toen rode wijn verscheidenheid aanplant begon te stijgen, de Blauer Zweigelt vertegenwoordigde het grootste deel van rode wijnen in de wijngaarden.Steeds meer beperken […]
ZWEIGELT
Oostenrijkse kruising van > saint-laurent met > blaufränkisch (of limberger). Een rode-wijndruif met een kwalitatief bevredigende opbrengst. Ze levert een fruitige Beaujolaisachtige wijn met distinctie.
ZWETSCHGENWASSER
Droog en kleurloos distillaat van kwetsen, de kleine blauwe pruimen uit het Zwarte Woud.
ZWICKELBIER
Een ongefilterd bier zonder de markante eigenschappen van > kelderbier.
ZWICKER
Wijn die samengesteld uit verschillende druivenrassen in de Elzas.
ZWIKKEL
Soort monsterkraantje op een biertank.