Op zwarte bessen getrokken > jenever. Soms worden de zwarte bessen (cassis) vermengd met frambozen.
AALRAUCHMETTWURST
Herkomst: Duitsland. Hoofdbestanddelen: mager varkensvlees, gerookt spek en mager rundvlees. Toevoegingen: witte peper, koriander, knoflook en pekelzout. Natuurdarm: rechte runderdarm of varkenswitvel. Bereiding: verkleinen – mengen -afvullen – rijpen – drogen – roken Structuur: fijn (3 mm). Bijzonderheden: goed ingedroogde harde metworst.
AALRAUCHSCHINKEN
Herkomst: Duitsland. Hoofdbestanddelen: platte bil met muis van de varkensham. Toevoegingen: kruiden, spuitpekel. Vorm: natuurlijke vleesmodel of vierkant geperst. Bereiding: Injecteren – rijpen – gaarroken. Vorm: ovaal met randje spek. Variaties: Aalrauchschinken met peperomhulsel. Bijzonderheden: door het gaar-rokingsproces ontstaat een typische gerookte-palingaroma.
AANBIEDEN MENU
Geef alle gasten een geopende menukaart. Meld meteen welke gerechten niet meer verkrijgbaar zijn en welke specialiteiten er eventueel zijn. Vraag wie de wijnkeuze maakt en overhandig slechts één wijnkaart: aan de gastheer of -vrouw. Geef gasten de tijd hun keuze te maken. Dring nooit iets op
AANBIEDEN REKENING
Maak de rekening zeer zorgvuldig op; een niet correcte rekening beïnvloedt het oordeel van de gast. Geef de rekening aan de gastheer/vrouw en zorg dan dat de overige gasten niet kunnen meekijken.
AANDACHT VRAGEN
Op een bescheiden manier aandacht vragen voor een tafelspeech kan door zachtjes tegen een glas te tikken. In kleine gezelschappen kan de spreker gewoon blijven zitten; in andere gevallen is het gebruikelijk dat hij gaat staan.
AANDROGEN
Voordrogen
AANDUIDINGEN EI
Behalve in grootverpakkingen (trays van 30 stuks) worden eieren verkocht in doosjes met 6, 10, 12 of 18 stuks. Op de dozen staat informatie over de inhoud, zoals het type kippenhouderij waaruit de eieren afkomstig zijn, de kwaliteitsklasse (doorgaans A), de gewichtsklasse (S, M, L of XL), de THT-datum en naam, adres en registratienummer van […]
AANGENAAM
Over het woord “aangenaam” in de wereld van wijn wordt gezegd van een soepele en plezierige wijn die vlot weg drinkt. In het Frans spreekt men vaak van ‘coulant’, vlot en lopend.
AANLOOP
Het troebele filtraat dat uit de klaringskuip komt en voorafgaat aan de hoofdwort.
AANSPREKEN
Mannelijk restaurantpersoneel wordt aangesproken met ‘ober’ of ‘meneer’. Tegen een jonge serveerster kan ‘juffrouw’ worden gezegd. Is de serveerster ouder dan behoort zij met ‘mevrouw’ te worden aangesproken.
AANSTELLEN
Gist toevoegen aan de wort die naar de gistkelder gaat.